Read it Later
You did not follow anybody yet.

În pofida valului previzibil de clișee dulci și a consumerismului hedonist, Ziua Îndrăgostiților a fost o ocazie la fel de bună ca oricare alta de a reflecta asupra naturii iubirii umane și de a ne gândi la modul în care am putea să o promovăm în întreaga societate.

Pentru aceia dintre noi care sunt interesați de studiul economiei sau, dacă preferați, de studiul acțiunii umane, ceea ce determină o astfel de acțiune – dragoste sau altceva – este punctul de plecare pentru orice. Pentru economistul creștin, astfel de întrebări devin un pic mai complicate.

Deși iubirea se află în mod clar în centrul problemei, înțelegerea noastră despre cum arată aceasta este interconectată și interdependentă de iubirea lui Dumnezeu, care zdruncină în mod persistent sensibilitățile noastre tipice de economiști cu privire la „prosperitate”, „fericire” și „calitatea vieții” pe un teritoriu transcendent. Piața este inundată de lucruri lumești. Într-o perioadă în care abordările libertine și egocentrice par să fie câștigătoare în toate domeniile, ar trebui să fim deosebit de atenți ca gândirea noastră economică să nu cadă și ea pradă unor astfel de distorsiuni.

În cartea sa „Dragoste și economie: Este nevoie de o familie pentru a crește un sat”, Jennifer Roback Morse ne pune în gardă împotriva unor astfel de tendințe, indicându-ne direcția corectă și provocându-ne să ne regândim opiniile despre nevoile și potențialul uman.

Morse începe cu o critică a lui homo economicus (omul economic), înțelegerea omului ca fiind un Calculator Suprem, capabil să își croiască drumul spre fericire și împlinire pe baza unei analize cost/beneficiu. O astfel de viziune ignoră latura socială și spirituală a persoanei umane, reducând gândurile și afecțiunile noastre la mila unei ordini reci, limitative, legate de pământ. „Orice om care ar fi doar un om economic ar fi un suflet pierdut. Și orice civilizație care ar produce doar homines economici pentru a-și umple piețele, tribunalele, corpurile legislative și alte instituții ar fi destul de curând o civilizație pierdută.”

Pentru a demonstra inadecvarea acestui lucru, Morse ne indică infantilitatea umană, o experiență umană unică în dependență supremă și iraționalitate. „Nu ne naștem ca agenți raționali, care aleg, capabili să ne apărăm pe noi înșine și proprietatea noastră, capabili să negociem contracte și schimburi”, scrie ea. „Ne naștem ca prunci dependenți, complet incapabili să ne satisfacem propriile nevoi – sau chiar să știm care sunt nevoile noastre. Ca bebeluși, nu știm ce este bun sau sigur. Ne împotrivim chiar și somnului, în ciuda faptului că suntem atât de epuizați încât nu ne putem ține capul sus. Suntem complet dependenți de ceilalți pentru supraviețuire.”

După cum continuă Morse să ne reamintească, cealaltă parte a acestei dependențe – un mediu familial roditor – nu este un dat automat, iar răspunsul nostru (sau lipsa lui) dovedește că ipoteza omului economic este periculos de incompletă.

Pentru a-și demonstra opinia, ea se uită la situații extreme în care familia a fost eliminată în întregime, concentrându-se în special pe abandonul copiilor și pe tulburarea de atașament care urmează atât de des:

Cazul clasic al tulburării de atașament este un copil căruia nu-i pasă ce crede nimeni despre el. Dezaprobarea celorlalți nu îl descurajează pe acest copil de la un comportament rău, deoarece nicio altă persoană, chiar și cineva care îl iubește foarte mult, nu contează pentru copil. El răspunde doar la pedepsele fizice și la suspendarea privilegiilor. Copilul face tot ceea ce crede că poate face nepedepsit, indiferent de costul pentru ceilalți. El nu își monitorizează propriul comportament, așa că figurile de autoritate trebuie să îl supravegheze. El minte dacă crede că este avantajos pentru el. El fură dacă poate scăpa nepedepsit. Poate să treacă prin gesturi de oferire de afecțiune, dar oamenii care trăiesc cu el simt în el un fel de falsitate. Nu arată niciun regret că a rănit o altă persoană, deși poate oferi scuze superficiale.

Aici găsim o integrare ciudată a omului economic și a sălbaticului nobil, un copil „neatins de influențele coruptive ale adulților”, care caută doar să-și satisfacă propriile nevoi, indiferent de costurile sociale. Pentru a evita o societate plină de o astfel de dezordine, trebuie să ne ancorăm în ceva mult mai puternic și mai transcendent decât individualismul egocentric. „Starea disperată a copilului abandonat ne arată că, în tot acest timp, ne-am bazat pe ceva pentru a ține societatea împreună, ceva mai mult decât interesele reciproce ale indivizilor autonomi. Am considerat acel altceva ca fiind de la sine înțeles și, prin urmare, l-am trecut cu vederea, deși a fost tot timpul sub nasul nostru. Acel element lipsă nu este altul decât dragostea.”

Astfel, înainte de a ne întreba altceva, ar trebui să ne oprim și să ne amintim că, fără o iubire corect definită și urmărită cu perseverență, lipsurile umane vor rămâne cu siguranță în picioare.

Chiar și cu orice formă de raționalism magic pe care noi, oamenii, am putea fi capabili să o utilizăm, fie prin intermediul guvernelor, fie prin intermediul piețelor sau în orice alt mod, fără dragostea lui Dumnezeu și fără elementele constitutive corespunzătoare ale relației, familiei și comunității, stomacurile noastre vor continua să sughită de foame, iar tocănița socială va continua să putrezească. Fără atenție la transcendență și o dorință de a ne sacrifica propria comoditate și noțiunile temporale, tranzacționale, despre prosperitatea, fericirea și împlinirea umană, societatea în general va ceda încet-încet în fața unor soluții false pentru nevoile umane.

„Dragostea este de la Dumnezeu”, scrie apostolul Ioan, „și oricine iubește s-a născut din Dumnezeu și Îl cunoaște pe Dumnezeu”. Aceasta este ceea ce ar trebui să ne străduim să obținem: să fim născuți din Dumnezeu și să-L cunoaștem pe Dumnezeu, de la modul în care răspundem la prima respirație a unui copil, la modul în care ne cultivăm familiile și comunitățile și până la modul în care ne comportăm în munca noastră zilnică în întreaga ordine economică.

Să ne amintim că dragostea este mult mai mult decât sentimentalismul și autogratificarea care ne consumă cultura. Iubirea este ceea ce ține societatea laolaltă, iar acest lucru înseamnă mai puține sonete egocentrice și mai multă închinare și slujire în alianță în întreaga societate. Fie că suntem soți sau părinți, vecini sau străini, rămânem copii ai Împăratului, creați după chipul unui Dumnezeu care a iubit atât de mult încât a dăruit.

Un text de Joseph Sunde pentru Acton Institute

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close