Read it Later
You did not follow anybody yet.

Da știu, după ultimii doi ani suntem sătui de teste și am ajuns să le detestăm. Partea bună este că testul pe care îl propun aici nu costă. Nici nu este obligatoriu, dar cred că este folositor. Rezultatele s-ar putea în schimb să fie destul de dureroase. Cu un grad de precizie destul de ridicat pe care totuși nu îl voi preciza, testul indică prezența leneviei.

Dacă cineva ți-ar pune această întrebare, răspunsul ar fi un „nu” hotărât, dar nu neapărat conform cu realitatea. Testul însă nu minte. Este compus din patru trăsături ale omului leneș. Va fi sarcina dificilă a fiecăruia dintre noi să ne întrebăm în câte dintre acestea ne regăsim și să tragem concluziile. Măsurile luate (dacă vor fi) și consecințele ne aparțin în totalitate.

Leneşul este omul vorbelor!

Proverbe 14:23 spune: „Oriunde se munceşte este şi câştig, dar oriunde numai se vorbeşte este lipsă.”

Astfel, cunoaşte în profunzime natura problemei, are toate soluțiile și le expune mereu cu emfază. Ar ține oricând o conferință, doar să nu îl pui să o organizeze el. Bărbaţii graşi, care stau vara în faţa TV-ului cu maiourile trase pe deasupra burţii scăpate de sub control, comentând cu multă pasiune despre cât de încet aleargă fotbaliştii pe teren, sunt exemplare cât se poate de… plastice ale acestei categorii. Plastice, dar ușor grotești.

Leneşul este omul scuzelor! 

Proverbe 26:13 spune: „Leneşul zice «Afară este un leu, pe uliţe este un leu!»”

Atunci când va fi solicitat să se implice în mod practic, utilizând poate chiar soluția propusă mai deunăzi de el, îți va explica, mereu cu lux de amănunte, riscurile pe care un asemenea demers le implică. Riscurile vor bloca orice demers, orice formă de implicare practică. Lenea se va ascunde, responsabil, sub scutul cumințeniei prevăzătoare. O astfel de persoană se socotește o persoană așezată, cu scaun la cap. Într-adevăr, atât de așezată, că nu se va ridica niciodată să se apuce de ceva.

Ce confortabil e patul și ce reci sunt diminețile. Și ce riscant e afară. Poți răci, te poate lovi o mașină, te poți întâlni cu oameni răi. Leii mișună în toate direcțiile.

Leneşul este omul jumătăţilor de măsură!

Proverbe 26:15 spune: „Leneşul îşi vâră mâna în blid şi-i vine greu s-o ducă iarăşi la gură.”

Prima mişcare e simplă, nu presupune un efort deosebit. Pur şi simplu trebuie să dea drumul mâinii la vale. A doua mişcare e mult mai palpitantă: ridicarea mâinii presupune un efort deosebit.

Să traducem. Leneşul se apucă de multe. Asta, bineînțeles, dacă trece de faza vorbăriei și acceptă, după îndelungi deliberări că riscurile pot fi asumate, iar obstacolele depășite.

Ba chiar există o categorie specială de leneși care nu se cramponează în riscuri. Spre deosebire de cei descriși mai sus, aceștia lansează cu o voioșie inconștientă puzderie de proiecte. Ba chiar ei sunt cei care îi motivează și pe ceilalți cu entuziasmul lor volubil. Leneșul din această categorie are o singură problemă: lasă lucrurile neterminate. În momentul în care dă de greu, în momentul în care trebuie să pună osul la treabă are capacitatea remarcabilă, aproape supranaturală, de a se face nevăzut. Ar mai vorbi, dar bateria e pe terminate și se află în ședință…

Ca români, avem un talent deosebit la abandonat proiecte. Când dăm de greu, tragem rapid concluzia că „aşa nu mai merge!” Iar soluția este mereu la îndemână: „Trebuie să o luăm iar de la capăt!” Începem cu aceeași voioșie cu care abandonăm.

Leneşul este omul amânărilor!

Proverbe 6:10 spune: „Să mai dormi puţin, să mai aţipeşti puţin, să mai încrucişezi puţin mâinile ca să dormi!”

Leneșul nu își asumă lenevia. El nu hotărăște că de azi nu va mai face nimic. Nicidecum. Nu se simte însă prea bine: să fie de la vreme? Așa o stare de slăbiciune. S-ar putea chiar să fie de la antenele 5G. Cine știe? Se va apuca de lucru, nu se pune problem, dar să treacă sărbătorile sau să se liniștească toată treaba asta cu războiul. Cuvântul cheie din versetul de mai sus este „puțin”. Uite însă că puțin + puțin + puțin + puțin + puțin devine pentru mulți, nici mai mult, nici mai puțin decât o viață de om!

Versetul de mai sus are și o continuare: „Și sărăcia vine peste tine ca un hoț și lipsa ca un om înarmat” (Proverbe 6:11). Ați văzut, pe undeva, pe la țară, o casă care stă într-o rână, cu gardul surpat și țigle lipsă, dar cu o antenă TV mare, mult prea mare pentru acoperișul modest care geme sub povara ei? Ați văzut ieșind de acolo, dacă-i vară musai la bustul gol, un bărbat în toată puterea cuvântului, căscând și pocnindu-și oasele? Este omul care, de mâine, se va apuca negreșit de treabă! Acum trebuie să mai doarmă puțin.

Concluziile, după cum spuneam, le tragem fiecare. Consecințele, le vom suporta fiecare. Cineva spunea că leneșul este persoana care caută să se odihnească înainte de a fi obosit. Mă gândesc, sper că acest scurt text nu a obosit pe nimeni și nu cere odihnă.

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close