Read it Later
You did not follow anybody yet.

Votul este ca și căsătoria, plânsul, râsul și cumpărăturile. Trebuie să o facem, dar doar ca și cum nu am face-o. Asta, deoarece chipul lumii acesteia trece și, în ochii lui Dumnezeu, timpul s-a scurtat foarte mult. Iată, cum spune Pavel:

„ […] de acum vremea s-a scurtat. Spun lucrul acesta pentru ca cei ce au neveste să fie ca și cum n-ar avea; cei ce plâng, ca și cum n-ar plânge; cei ce se bucură, ca și cum nu s-ar bucura; cei ce cumpără, ca și cum n-ar stăpâni; cei ce se folosesc de lumea aceasta, ca și cum nu s-ar folosi de ea, căci chipul lumii acesteia trece.” (1 Corinteni 7:29–31)

 

Să luăm fiecare dintre aceste lucruri pe rând și să le comparăm cu votul.

 

  1. „Cei ce au neveste să fie ca și cum n-ar avea”

 

Asta nu înseamnă să te muți din casă, să renunți la intimitate sau să nu-i spui „dragă.” Mai sus, în același capitol, Pavel spune: „Bărbatul să-și împlinească datoria față de soția lui” (1 Corinteni 7:3). De asemenea, el spune să o iubești cum a iubit Cristos Biserica, conducând, oferind și protejând (Efeseni 5:25–30). Ce înseamnă lucrul acesta? Căsătoria este temporară. Ea se sfârșește la moarte și nu există căsătorie la înviere. Soțiile și soții sunt priorități secundare. Cristos este prioritar. Căsătoria este pentru a-L preamări pe El.

 

„Votul este ca și căsătoria, plânsul, râsul și cumpărăturile. Ar trebui să o facem, dar doar ca și cum nu am face-o.”

 

Dacă ea este extrem de dorită, ferește-te să o dorești mai mult decât pe Cristos. Și dacă este profund dezamăgitoare, ferește-te să fii prea rănit. Este temporară, durează doar o viață scurtă. Apoi vine viața care nu dezamăgește niciodată, adevărata viață.

 

La fel este și cu votul. Ar trebui să votăm. Dar doar ca și cum nu am face-o. Rezultatele sale nu ne aduc bucuria supremă când lucrurile merg așa cum ne dorim și nu ne demoralizează când nu se întâmplă asta. Viața politică este pentru a-L preamări pe Cristos, indiferent dacă lumea se destramă sau se menține.

 

  1. „Cei ce plâng, ca și cum nu ar plânge.”

Creștinii plâng cu adevărat, profund și dureros, mai ales pentru pierderi: pierderea celor pe care îi iubim, pierderea sănătății, pierderea unui vis. Aceste pierderi dor. Plângem când suntem răniți. Dar plângem ca și cum nu am plânge. Plângem știind că nu am pierdut ceva atât de valoros încât să nu putem găsi bucurie în tristețea noastră. Pierderile noastre nu ne incapacitează. Ele nu ne orbesc față de posibilitatea unui viitor roditor în slujba lui Cristos. Domnul dă și ia. Dar El rămâne binecuvântat. Și noi rămânem plini de speranță în durerea noastră.

 

La fel este și cu votul. Există pierderi. Plângem. Dar nu ca cei care nu au speranță. Votăm și pierdem sau votăm și câștigăm. În orice caz, câștigăm sau pierdem ca și cum nu am câștiga sau pierde. Așteptările și frustrările noastre sunt modeste. Cea mai bună ofertă a acestei lumi este scurtă și mică. Cea mai rea a fost prezisă în Apocalipsa. Și niciun vot nu o va împiedica. Pe termen scurt, creștinii pierd (Apocalipsa 13:7). Pe termen lung, câștigă (Apocalipsa 21:4).

 

  1. „Cei ce se bucură, ca și cum nu s-ar bucura.”

Creștinii se bucură de sănătate (Iacov 5:13) și de boală (Iacov 1:2). Sunt o mie de lucruri bune și perfecte care vin de la Dumnezeu și care ne aduc fericire. Vreme frumoasă, prieteni buni cu care ne petrecem timpul, mâncare delicioasă și pe cineva cu care să o împărțim, un plan reușit, o persoană ajutată prin eforturile noastre, toate acestea ne aduc fericire.

 

„Cristos va domni cu o supremă desăvârșire asupra poporului Său, indiferent de cine este ales.”

 

Dar niciunul dintre aceste lucruri bune și frumoase nu ne poate satisface sufletul. Nici cele mai bune lucruri nu pot înlocui scopul pentru care am fost creați, și anume, prezența deplină a lui Cristos cel înviat (Ioan 17:24). Chiar și comuniunea cu El aici nu este darul final și cel mai bun. Vom avea mult mai mult din El după ce murim (Filipeni 1:21–23) și chiar mai mult după înviere. Cele mai bune experiențe aici sunt doar avanpremiere. Cele mai frumoase priveliști de glorie sunt ca printr-o oglindă. Bucuria care izvorăște din acestea nu ar trebui să se ridice la nivelul speranței slavei. Aceste plăceri vor fi într-o zi ca și cum nu ar fi fost. Așadar, ne bucurăm amintindu-ne că această bucurie este doar un strop și va fi înlocuită de o bucurie incomparabil mai mare.

 

La fel este și cu votul. Există bucurii. Actul votului în sine este o declarație plină de bucurie că nu suntem sub un tiran. Și poate vom avea parte și de bucuria unei victorii. Dar chiar și cel mai bun guvern pe care îl putem obține este o prefigurare. Pacea și dreptatea sunt acum relative. Vor fi perfecte când Cristos va veni. Așadar, bucuria noastră este modestă. Triumfurile noastre sunt de scurtă durată și pline de imperfecțiuni. Așadar, votăm ca și cum nu am vota.

 

  1. „Cei ce cumpără, ca și cum nu ar poseda.”

 

Creștinii să cumpere în continuare atât cât durează această lume. Creștinismul nu înseamnă retragere din afaceri. Suntem implicați, dar ca și cum nu am fi. Afacerile nu au greutatea pe care o au pentru mulți. Tot ce avem în această lume sunt lucruri care nu sunt importante în final. Mașina noastră, casa, cărțile, computerele, moștenirile, le primim cu o mână ușoară. Dacă ne sunt luate, să fim ca și cum nu le-am fi avut. Nu suntem aici pentru a deține. Suntem aici pentru a aduna comori în cer.

 

Această lume contează. Dar nu este finală. Ea este contextul în trăim astfel încât să arătăm că această lume nu este Dumnezeul nostru, ci Cristos este Dumnezeul nostru. Este scena pe care o folosim pentru a arăta că Cristos este mai prețios decât lumea.

 

La fel este și cu votul. Nu ne retragem. Suntem implicați, dar ca și cum nu am fi. Politica nu are greutate supremă pentru noi. Este doar un context în care arătăm adevărul, Cristos, nu politica, este suprem.

 

  1. „Cei ce se folosesc de lume, ca și cum nu s-ar folosi de ea.”

 

Creștinii ar trebui să se folosească de lume. Această lume este aici pentru a fi folosită. Pentru a fi gestionată. Nu există o cale de a o evita. A nu te ocupa de ea înseamnă a o evita. Dacă nu îngrijești grădina, cultivi o grădină cu buruieni. Dacă nu porți o haină groasă când e frig, ai de-a face cu frigul. Nu putem evita lumea.

 

 „Alegerile nu ne aduc cea mai mare bucurie când merg așa cum vrem și nu ne demoralizează când nu merg.”

 

Dar, în timp ce ne folosim de lume, nu îi dăm întreaga noastră atenție. Nu îi atribuim cel mai mare statut. Există lucruri nevăzute, mult mai prețioase decât lumea. Folosim lumea fără a-i oferi sufletul nostru. Este un mijloc, nu un scop. Ne folosim de lume pentru a-L preamări pe Cristos.

 

La fel este și cu votul. Ne ocupăm de sistem. De știri. De candidați. De probleme. Dar ne ocupăm de toate ca și cum nu am face-o. Nu au atenția noastră deplină. Nu sunt aspectele cele mai importante din viața noastră. Cristos este. Și Cristos va domni asupra poporului Său cu supremă desăvârșire, indiferent cine este ales și indiferent ce guvern se ridică sau cade. Așadar, votăm ca și cum nu am vota.

 

Cu toate acestea, votați. Dar amintiți-vă: „lumea și pofta ei trec, dar cine face voia lui Dumnezeu rămâne în veac” (1 Ioan 2:17).

 

Articol scris de John Piper pentru Desiring God

https://www.desiringgod.org/articles/let-christians-vote-as-though-they-were-not-voting 

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close