Read it Later
You did not follow anybody yet.

Creștinismul a supraviețuit până în secolul XXI, dar nu a ieșit nevătămat. Și-a păstrat capul și inima – claritatea convingerilor sale și misiunea sa plină de compasiune. Problema este că și-a pierdut simțurile, pe toate cele cinci. Mare este recolta și și mai mare este foamea pe care trebuie să o hrănească, dar chemarea sa în lume a devenit slabă și abstractă. Creștinismul contemporan vorbește mai ales în idei. Idei puternice, cu siguranță, dar incolore și învechite în exprimarea lor. Principiile creștine sunt validate de exemplul viu al milioanelor de oameni dedicați slujirii și faptelor bune, deși aceste fapte sunt adesea ignorate sau denaturate de lumea seculară. Capul și inima sunt puternice, dar nu au un limbaj complet și nici nu angajează plenitudinea inteligenței umane.

Una dintre provocările majore ale creștinismului de astăzi este să recupereze limbajul simțurilor și să recupereze relația naturală a credinței cu frumosul. În zilele noastre se vorbește mult despre frumusețe printre teologi și clerici. Aceștia par să o considere o problemă filozofică ce trebuie rezolvată prin analiză și apologetică. Acestea sunt instrumentele pe care ei le au la dispoziție. Relația lor cu frumusețea este mai degrabă pasivă decât creativă. Chiar și cea mai limpede gândire nu poate reduce falia dintre modul în care oamenii își experimentează existența – un amestec holistic de date senzoriale, emoții, amintiri, idei și imaginație – și modul în care Biserica o explică – concepte morale și spirituale organizate într-un sistem rațional. Teologia nu este greșită; pur și simplu nu este potrivită pentru majoritatea ocaziilor. Ea oferă un laser atunci când este nevoie de o lampă.

Aceste lucruri contează pentru că suntem ființe întrupate. Noi vedem forma și simțim textura lucrurilor. Știm instinctiv că forma unui lucru face parte din semnificația sa. Suntem atrași de frumusețe, nu de logică. Experiența noastră cu privire la divin nu este în primul rând intelectuală. O simțim cu trupurile noastre. Ne-o reprezentăm în imaginația noastră. Auzim ceea ce este divin ca pe o voce în interiorul nostru. Suntem recunoscători pentru o explicație, dar tânjim după inspirație, comuniune, extaz, epifanie.

Creștinismul și-a pierdut legătura tradițională cu artele. Nu mai înțelege la un nivel visceral că frumusețea este cea mai directă și mai puternică modalitate de a comunica divinul. Oricare ar fi angajamentul nostru față de artă, el este în mare parte retrospectiv – pentru a păstra ceea ce Biserica a moștenit din trecut. Aproape că nu există un angajament creativ semnificativ cu artele și artiștii de astăzi. Creștinii și ateii sunt de acord cel puțin asupra unui lucru: nimeni nu mai asociază acum Biserica cu artele.

Motivele pentru detașarea creștinismului de cultura artistică sunt prea complicate pentru a fi examinate aici. Există bariere culturale, sociologice și economice uriașe. Nimeni nu are o soluție pentru a reînnoi relația credinței cu artele, cu excepția, poate, a rugăciunii. Cu toate acestea, există totuși argumente rezonabile pentru restabilirea prezenței poeziei în Biserică. Proiectul nu va părea important pentru mulți. „De ce ar fi important?”, s-ar putea întreba credinciosul pragmatic. Contează pentru că folosim cuvinte pentru a ne închina, a predica și a ne ruga. Contează deoarece creștinismul se bazează pe cuvintele Scripturii. Cuvintele au mai mult decât o semnificație banală într-o credință care îl celebrează pe Cuvântul făcut trup.

Este nevoie de un secol și de multe resurse pentru a construi o catedrală; prin comparație, poezia este ieftină, rapidă – și portabilă. Nu are nevoie de blocuri de marmură sau de o echipă de constructori. Școlarii se pot descurca cu ea (și până de curând o făceau). Este chiar ecologică – o resursă regenerabilă care poate fi reciclată de la vorbitor la ascultător. Nu lasă nicio amprentă de carbon; singurele sale picioare sunt cele metrice.

Tot ceea ce este necesar pentru a reînvia poezia creștină este o schimbare de atitudine – convingerea că limbajul superficial și searbăd nu va fi suficient, o conștientizare a faptului că scopul liturghiei, al omiliei și al educației nu este de a fi condescendent, ci de a însufleți și de a înălța. Trebuie să recunoaștem puterea limbajului și să îl folosim în moduri care să implice simțurile credincioșilor.

Această schimbare de atitudine va necesita un fel de Mare Deșteptare. Dacă ne pierdem capacitatea de a ne articula credința, suntem diminuați atât la nivel individual, cât și colectiv. Nu vom avea un limbaj viu pe măsura sentimentelor și experiențelor noastre, nu vom avea cuvinte care să descrie gloria creației. „Lumea este încărcată de măreția lui Dumnezeu”. Haideți să nu o descriem prin clișee care abia dacă sunt suficiente ca sloganuri.

Există un alt motiv pentru care poezia creștină poate fi ușor reînviată: ea nu a dispărut niciodată în totalitate. Deși rolul ei în cult și educație a fost redus, iar muzica ei a fost aplatizată de traducători bine intenționați, dar fără ton, a existat pur și simplu prea multă poezie pentru a dispărea. Poezia este prea intim legată de identitatea creștină. Cuvintele vechilor imnuri încă mai răscolesc inimile congregațiilor, mai ales după ce ele au rostit banalitățile melodiilor de închinare pop. Poezia lui Iov încă electrizează cititorii, chiar și în traducerea sa prozaică.

Poate că nu suntem capabili să dăm calului puterea sa și să-i îmbrăcăm gâtul cu tunet, să dăm aripi frumoase păunului sau să numărăm norii cu înțelepciune. Astfel de înzestrări divine sunt dincolo de priceperea umană. Dar putem încerca să folosim un limbaj care să participe la această glorie. Îl putem folosi în slujbă, îl putem împleti în omilii, ne putem întări imnografia și îl putem preda în școlile noastre. Am putea chiar crea noi poezii și cântece care să stea alături de cele vechi. Adevărurile străvechi nu necesită un limbaj desuet. Lăsați-i pe păgâni să se înfurie și să spună lucruri deșarte în proză. Noi avem nevoie de un limbaj la fel de strălucitor precum miracolele și misterele noastre. Trebuie să folosim cuvinte pentru a ne vorbi unii altora, nouă înșine și lui Dumnezeu. De ce să nu spunem adevărurile noastre cu bucurie și splendoare?

Un text de Dana Gioia pentru First Things

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close