“Toată îndrăzneala și curajul, toată rezistența de fier în fața nenorocirilor făuresc un soi mai nobil și mai frumos de bărbăție.” – Președintele Theodore Roosevelt
Este suficient să consumi câteva titluri din mass-media de astăzi pentru a concluziona că lumea este în război cu bărbăția. În centrul acestei bătălii se află o luptă intensă care sfâșie familiile. Victimele sunt întreite: copiii noștri sunt lăsați fără tată, femeile noastre trebuie să se descurce singure, iar bărbații și-au pierdut sentimentul de identitate și scop.
Cu câțiva ani în urmă, fiica mea a spus: “Tati, nu înțeleg. Majoritatea familiilor din cartierul nostru sunt despărțite.” Avea dreptate. Din păcate, strada pe care locuim probabil este similară cu a ta. Familia este supusă unui asediu nemilos, iar, din nefericire, mulți bărbați nu se implică în această luptă.
Deși nu fiecare caz este legat de un bărbat dezinteresat, statisticile arată că de multe ori aceasta este problema. Recent, am citit un articol în care autorii preziceau “sfârșitul bărbatului”. În esență, ei se bazau pe studii din ultimii douăzeci de ani care arătau “declinul semnificativ al bărbăției” în fiecare sector al vieții. Cifrele nu mint. Din datele concrete se pare că bărbații renunță la locurile de muncă, la familii și la responsabilitățile lor de bărbați.
Ceea ce mă îngrijorează cel mai mult este faptul că tații și soții nu iau poziție împotriva acestui atac hotărât să înlăture influența înnăscută și lăsată de Dumnezeu a omului dedicat familiei. Să recunoaștem, cultura predominantă de stânga și mass-media par să dorească eșecul bărbaților. Se pare că se bucură să raporteze eșecurile morale și greșelile bărbaților care distrug căsniciile și provoacă consecințe distrugătoare pe care copiii lor le vor purta cu ei mult timp după ce vor ajunge adulți.
Această luptă morală începe în inima și în sufletul fiecărui bărbat.
Am dat recent peste acest citat de-al lui Theodore Roosevelt. Cred că se potrivește foarte bine tuturor bărbaților care doresc să oprească asaltul împotriva a ceea ce înseamnă cu adevărat a fi un bărbat:
“Dacă în acest secol bărbații cu simț moral înalt și nobil se arată slabi; dacă posedă doar acea virtute sihastră care se retrage tremurând la contactul cu faptele crude ale vieții reale… dacă stau deoparte când e vorba de presiune și conflict; atunci, la fel de sigur cum răsare și apune soarele, tot progresul nostru material, toate mijloacele fizice care contribuie la confortul și bucuria noastră vor fi zadarnice, iar civilizația noastră va deveni o farsă crudă și o batjocură. Dacă vom face ceea ce cred și sunt sigur că vom face, dacă vom avansa în umanitate, în bunătate, în spiritul fraternității, exact așa cum avansăm în cucerirea forțelor ascunse ale naturii, trebuie să dezvoltăm putere în virtute și virtute în putere, crescând și antrenând bărbați care să fie atât buni, cât și puternici, atât blânzi, cât și curajoși – bărbați care disprețuiesc nedreptatea și care, în același timp, au curajul și puterea de a se strădui cu putere pentru ce este bine.”
Când citesc acest fragment, îmi amintesc de simplitatea conflictului din fața noastră. Este despre scop și priorități. Ca bărbat care-L urmează pe Cristos, cea mai înaltă misiune a mea este aceasta: să-L iubesc pe Dumnezeu și să-i iubesc pe ceilalți. Nicăieri altundeva această sarcină binecuvântată de Dumnezeu nu este mai clară decât în interiorul casei mele.
Într-o vreme în care pare că mulți bărbați fug de pe câmpul de luptă care înconjoară familiile lor, este timpul să redobândim aceeași pasiune pe care o avea un tânăr când alerga să înfrunte un adversar de dimensiuni gigantice pe câmpul de luptă.
“Îndată ce filisteanul a pornit să meargă înaintea lui David, David a alergat pe câmpul de bătaie înaintea filisteanului.” – 1 Samuel 17:48
Nu numai că David s-a confruntat cu inamicul său, ci a alergat să o facă. Pentru bărbatul din ziua de astăzi, inamicul care duce război împotriva bărbăției și familiilor noastre este, de asemenea, de dimensiuni gigantice. Dar înainte să începem să alergăm, să nu uităm de ce avem cel mai mult nevoie pentru a intra în luptă. Înainte ca David să alerge să-l întâlnească pe Goliat, el a spus următoarele:
“Căci biruinţa este a Domnului. Şi El vă dă în mâinile noastre.” (v. 47).
La fel ca și David, putem avansa în această chemare divină doar dacă, într-adevăr, Dumnezeu luptă în locul nostru. Pentru mine, și presupun că și pentru mulți alți bărbați, este ceva mult prea des întâlnit să intrăm în acțiune fără a recunoaște și a avea încredere în Cel care ne va izbăvi de tot răul. Înainte de a înfrunta inamicul, scopul vieții mele trebuie să fie definit de relația mea cu Isus Hristos. Cu cât îmi fac viața mai mult despre Hristos, cu atât El face viața mea mai mult despre El. Aici este locul în care identitatea adevărată a unui bărbat devine neclintită – atunci când Dumnezeu este în centrul ei.
Ceea ce este remarcabil este că, pe măsură ce ne apropiem de Dumnezeu, El se apropie de noi (Iacov 4:8). Pe măsură ce ne bazăm pe El și pe Cuvântul Său pentru a ne călăuzi, Dumnezeu ne dă pasiunea și hotărârea de a face viața noastră despre El. Prioritățile noastre sunt modelate de Dumnezeu și nu de lumea din jurul nostru.
Indiferent de ceea ce spune sau face lumea, strigătul nostru de luptă este pentru familiile noastre. Soțiile și copiii noștri trebuie să știe că ne vom pune viața în joc pentru ei – nu doar într-un sens figurativ, ci prin asumarea responsabilității de a fi bărbați evlavioși în toate aspectele vieții noastre:
- să le împărtășim Cuvântul lui Dumnezeu,
- să ne rugăm deschis cu ei și pentru ei,
- să onorăm și să protejăm căsniciile noastre,
- să ajutăm la sarcinile casnice de zi cu zi,
- să-i îndrumăm pe fiii noștri și să fim exemple pentru fiicele noastre,
- să ne ținem tare de ceea ce este bine și să urâm răul,
- să fim răspundem atunci când aproapele nostru are nevoie,
- să aducem adevăr și viață în viețile copiilor noștri,
- să nu ne lăsăm niciodată unii pe alții.
“Ţi s-a arătat, omule, ce este bine! Şi ce alta cere Domnul de la tine decât să faci dreptate, să iubeşti mila şi să umbli smerit cu Dumnezeul tău?” – Mica 6:8
Mă rog că mi te vei alătura în hotărârea de a face din Dumnezeu și familie cele mai înalte priorități. Voi încheia cu încă un citat de-al președintelui Roosevelt:
“Nu îl admirăm pe bărbatul păcii timide. Îl admirăm pe bărbatul care întruchipează strădania victorioasă, bărbatul care nu greșește niciodată aproapelui său, care este grabnic să ajute un prieten, dar care are acele calități virile necesare pentru a câștiga în lupta aspră a vieții.”
Joe Waresak, Dobson Family Institute
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează