Read it Later
You did not follow anybody yet.

Idolatria este un lucru subtil și înfricoșător.

Pur și simplu nu-ți dai seama de toate minciunile care pândesc din dorințele, ambițiile și deciziile tale, nici chiar din cele bune. Tim Keller spune “Cu cât binele este mai mare, cu atât ne așteptăm mai mult să ne satisfacă cele mai profunde nevoi și speranțe.” (Dumnezei Contrafăcuți, xvii). Este o afirmație terifiantă; pot să afirm acest lucru personal. Unele idolatrii urlă, altele șoptesc. Unele ne ademenesc pe cărări lungi și întunecate. Altele se furișează în confortul fățărniciei noastre, precaut.

Succesul este un drog preferat de oameni și este un ucigaș lent și subtil. Mă întreb de ce îți dorești slujba asta. Sunt o mulțime de motivații bune. Poate că, dacă ai câștiga mai bine, ai putea dărui mai mult lucrării lui Dumnezeu. Poate că mai mult prestigiu te-ar putea plasa într-o poziție din care ai putea influența mai mulți oameni prin Scriptură. Poate că Dumnezeu te-a înzestrat cu un potențial mai mare pentru alt loc decât cel în care te afli.

Sunt și motive greșite, de asemenea, dintre care unul se evidențiază ca fiind sinistru și sângeros. Succesul la locul de muncă se va juca de-a dumnezeu și va face promisiuni pe care nu vrea și nu poate să le țină. Succesul promite că va completa golul din inimile noastre. Dacă te-ai înălța până într-un anumit punct sau ai acumula o anume cantitate de avere, fricile și nesiguranțele tale ar dispărea odată pentru totdeauna. Succesul ne promite dragostea celor din jurul nostru. În sfârșit, îți vor da respectul și afecțiunea după care tânjești. Succesul ne promite că va acoperi tot ce este greșit în noi.  Ne oferă respect, control și siguranță – tot ceea ce am riscat păcătuind. Succesul poartă un costum de salvator și se prezintă ca fiind un erou puternic, fermecător și demn de încredere.

Dar succesul este un erou oribil și un dumnezeu și mai rău de-atât.

Lucrează potrivit Cuvântului

Este un singur mod de a te purta cu păcatul și cu moartea pe care o meritam, iar acest lucru nu se găsește în vârful ierarhiei corporatiste sau în mărimea fondului de pensii sau în numărul subalternilor; nici măcar în mulțumirea pe care o simți față de munca ta. Numai Dumnezeu poate împlini nevoile adânc cuibărite în slăbiciunile, nesiguranțele, temerile și eșecurile noastre. Succesul nu va putea împlini cu adevărat nevoile noastre cele mai profunde. Doar Cuvântul ne va salva – chiar și pe cei care cred că succesul acestei vieți s-ar putea să-i salveze.

Cu toții încercăm să câștigăm dragostea. Pentru mulți dintre noi, a început de la grădiniță, când încercam să-i mulțumim pe mama și tata cu încă un desen de pus pe frigider. Apoi, acest lucru a fost cultivat în competiția din sălile de clasă ale gimnaziului și confirmat în notele și premiile din liceu. La facultate, pentru prima dată, eram identificați de specializarea noastră, de viitoarea noastră slujbă. Apoi, după patru ani, după primul nostru salariu, ne luptăm deja cu tendința societății de a ne defini după locul de muncă, subalterni și salariu. Toată treaba arată ca o muncă, dar, de fapt, este închinare. Poartă eticheta responsabilă de asigurare a traiului zilnic, dar, de fapt, este o căutare frenetică, dezordonată după salvare.

Keller continuă:

“Dumnezeu nu este în lesă, nu poate fi cumpărat sau potolit. Dumnezeii religiei pot fi controlați. Dacă le oferim muncă intensă și devoțiune, atunci ne sunt îndatorați. Și totuși, Dumnezeu nu poate fi abordat în felul acesta. Toate darurile Sale sunt daruri ale îndurării.”

Dumnezeu nu va fi câștigat niciodată prin muncă. Îi place să salveze, dar nu-i va salva pe cei care cred că și-au câștigat salvarea. Harul este singura monedă de schimb a Sa. Orice lucru oferit Lui este precum banii de la Monopoly. Refuză să te iubească și să te laude, cum ar face-o un director, pentru că “El nu este slujit de mâini omenești, ca și când ar avea trebuință de ceva.” (Faptele Apostolilor 17:25)

Să ne înțelegem: succesul nu e un blestem. Devine un blestem atunci când, pe nesimțite, devine salvatorul tău. Dumnezeu face ca lucrul mâinilor tale să prospere în multe feluri, pentru gloria Lui. Dar nu este metoda Lui de a te face să-I aparții și nici nu ar trebui să ia prea mult din tine. Succesul este un slujitor al Harului suveran, care este singurul mijloc prin care suntem salvați.

Dacă înțelegi acest lucru despre succes, te va pregăti pentru dimineața de luni. Muncim și avansăm precum unii care au fost deja salvați din distrugere și nevoi. Lucrăm de la adăpostul dragostei lui Dumnezeu. Nu vom câștiga nimic de la El în intervalul 9:00-5:00, așa că muncim cu siguranța și încrederea pe care o avem în Hristos, datorită crucii Lui.

Lucrează în dragoste, pentru lume

Scriptura ne eliberează de munca făcută pentru a ne dovedi valoarea și pentru a ne sluji pe noi înșine. Un al doilea păcat mare și universal răspândit la locul de muncă este egoismul și folosirea ambiției și talentului pentru a ne satisface nevoile și dorințele.

Potrivit lui Nathan Hatch, președintele Universității Wake Forest, “studenții se specializează în domenii profitabile și cu prestanță, cum ar fi finanțele, dreptul sau medicina, fără să se gândească la întrebările care cuprind scopul sau sensul. Nu-și aleg profesiile răspunzând la întrebarea: ‘În ce poziție i-aș ajuta putea pe oameni să prospere?’, ci mai degrabă se întreabă ‘În ce poziție mă voi ajuta pe mine să prosper?’” (Keller, 79)

Aceasta este tendința la Wake Forest. Dar tu, unde te găsești? Poate că nu țintești spre un salariu de 6 sau 7 cifre sau spre o casă într-o zonă însorită sau la apreciere din partea liderilor; însă aspirațiile tale te servesc pe tine sau pe ceilalți? Dorința pentru o anumită poziție este mânată de inima pentru lumea din jurul tău sau dinăuntrul tău? Muncești pentru ca viața ta să conteze spre binele altora sau pentru a avea propriul tău rai aici, pe pământ?

Evanghelia ne salvează într-un mod profund și ne satură pe deplin, astfel încât ne putem lăsa pe noi înșine – talentele, carierele, chiar și viețile noastre – să ne sacrificăm de dragul altora, mai ales de dragul credinței și bucuriei lor în Cristos. Înțelesul și scopul istoriei, în special înțelesul și scopul vieților noastre – din orice domeniu, în fiecare zi – este Cristos. Nu ne separăm de acest adevăr în cele 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, când muncim. El este cel mai eliberator, satisfăcător și poruncitor scop în tot ceea ce facem. Munca noastră este despre închinare, în cele din urmă – nu pentru succes, ci pentru Mântuitorul nostru.

Acest lucru nu înseamnă că fiecare dintre noi ar trebui să fim misionari cu normă întreagă. Nu trebuie să fii plătit pentru a face ce e mai bine ca să-L reprezinți pe Cristos. Sunt convins că o parte importantă din lucrarea de misiune se face în cămine, școli, spitale și corporații.

Înseamnă că am fost eliberați nu ca să muncim pentru noi înșine, ci pentru lumea din jurul nostru. Oriunde muncim, suntem agenții așezați de Dumnezeu ca să mărturisim bucuria nepieritoare. Haideți să muncim și să reușim la fel ca cei care sunt deja câștigători în Cristos. Să muncim, indiferent de domeniu, pentru ca și alții să poată experimenta libertatea, dragostea și siguranța de care ne bucurăm în Dumnezeu.

https://www.desiringgod.org/articles/the-lethal-drug-in-your-dream-job

Sursa foto: Photo by Laura Davidson on Unsplash

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close