Am doua fete adolescente, așa că am citit cu interes un articol recent, intitulat: ”Formular de aplicare pentru a ieși cu fiica mea.” Era amuzant, dezvoltând ideea tatălui purtător de armă și a fiicei îngrozite care negociază terenul alunecos al primei întâlniri. Apoi bloggerii creștini au preluat conceptul, versiunile lor fiind amuzante în mare parte, de asemenea. Au existat teme comune: pretendenții fără loc de muncă, cu pantalonii atârnaţi, tați care emană amenințări în stil Chuck Norris. Nu mi-am pierdut bine-dezvoltatul simț al umorului până când am comis greșeala tactică de a mă uita la unele comentarii. Lucrul acesta m-a întristat.
Acesta este comentariul care m-a întristat cel mai profund, scris de către un tânăr tată creștin bine intenționat:
“Frate, asta e grozav! Fiica mea nu are decât 2 ani, dar îmi printez formularul pentru a-l lipi pe frigider. Mulțumesc pentru exemplul creștinesc.”
Of, Doamne.
Gata, gluma s-a terminat. Haide să discutăm puțin despre strategie. Asta e tot ce ai? Ai nevoie de un plan mai bun decât aceste tehnici josnice de intimidare. Până la urmă, este fiica ta, pentru numele lui Dumnezeu! Așa că, hai să vorbim pe șleau despre ce ai nevoie ca să îi protejezi interesele atunci când vine vorba despre întâlniri. În loc să fluturi o armă sau să ceri completarea unui formular, ar trebui să construiești un zid.
Da, ai citit corect – construiește un zid, în stil “Rapunzel”. Construiește-l atât de sus încât numai cei mai puternici dintre pretendenți vor putea să-l urce. Dar nu aștepta până fetița ta va fi adolescentă, frate, începe de pe acum. Începe încă de ieri. Nu este timp de pierdut.
Construiește un zid
În Cântarea Cântărilor citim despre speranța unei familii de a-și vedea sora cea mică devenind o femeie puternică și demnă. Ce metaforă credeți că au folosit pentru a descrie acest fel de femeie? Un zid. Această soră îi asigură, în versetul 10, că este într-adevăr un zid, un zid cu turnuri. Declarația ei indică încrederea că este nu numai puternică, ci și capabilă să se protejeze împotriva oricărui pretendent nevrednic. Asta-i ceea ce ai tu nevoie – un zid.
Problema cu glumele despre tați înarmați și formulare pe frigider este că trădează așteptarea ca fiica ta sa aibă un discernământ slab. Fii încredințat că fiica ta acordă atenție acestui lucru. Nu rămâne șocat dacă se va conforma așteptărilor tale. Ar trebui să te preocupe mai puțin terorizarea sau reeducarea viitorilor pețitori și mai mult pregătirea fiicei tale pentru o alegere înțeleaptă. Ceea ce presupune construirea unui zid.
În loc să-i intimidezi pe viitorii potențiali pretendenți ai fiicei tale, crește o fată care îi va intimida de una singură. Ştii ce este intimidant? Puterea și demnitatea. Credința profundă. Încrederea în sine. Înțelepciunea. Bunătatea. Smerenia. Hărnicia. Acestea sunt cărămizile care construiesc zidul care va opri avansul celor cu pantalonii atârnați, indiferent dacă vei apărea cu pușca încărcată sau nu. Pretendentul necorespunzător nu găsește nimic mai terifiant decât o femeie care își cunoaște valoarea în fața lui Dumnezeu și în fața familiei.
Prea puternică?
Însă realitatea dură este aceasta: dacă îți vei crește fiica în felul acesta, cel mai probabil ca îi va intimida pe cea mai mare parte dintre “băieții creștini de treabă”. Mulți dintre ei au niște idei ciudate despre ce înseamnă să fii responsabil. Sunt uimit și întristat când aud, deseori, tinerii singuri spunând despre fetele singure, talentate și sclipitoare: “Wow, este atât de puternică încât nu cred că aș putea prelua conducerea.” Iar fetele în cauză încep să se gândească la moduri prin care să “se potolească” sau să se “domolească puțin”.
Crește o fată puternică, chiar dacă – nu, mai ales dacă asta înseamnă că potențialii pretendenți se vor întreba dacă pot să “o conducă”, indiferent ce înseamnă acest lucru pentru ei. Tocmai i-ai identificat pe aceștia ca fiind nepotriviti, fără a fi nevoie de un proces de aplicare. Autoritatea nu înseamnă că cel puternic caută oameni mai slabi pe care să-i conducă. Înseamnă că cel smerit îi caută pe cei a căror puncte forte îi completează slăbiciunile și le complementează calitățile. Liderii puternici se înconjoară de oameni puternici, nu de oameni slabi. În loc să gasească punctele forte ale celorlalți amenințătoare, ei le celebrează și le canalizează. Aceasta este o lecție de bază a managementului, dar mă tem că tinerii creștini și părinții de fiice bine intenționați nu au interpretat corect conceptul.
Pune-ți arma jos
Mă gândesc deseori că dacă ne-am analiza metodele de creștere a copiilor cu aceeași minuțiozitate cu care intenționăm să-i întâmpinăm pe viitorii pețitori, ne-am opri din a conta pe arme și formulare și am începe să construim zidul. Așa că, tăticule bine intenționat a unei fiice de 2 ani, nu imprima formularul respectiv încă. În loc să-l examinezi critic pe bărbatul pe care-l va aduce acasă fiica ta, examinează-l critic pe bărbatul care a adus-o de la spital acasă, după ce s-a născut. Nu are nevoie de lăudăroșenia intențiilor tale înainte de vreme, că o vei proteja de nătărăii cu pantalonii atârnați când va fi adolescentă. Are nevoie să îţi aranjezi tu bine pantalonii și să investești în caracterul ei – acum.
Pune arma jos. Ia cartea despre prințese indiene sau cea despre cum să devii antrenor. Participă la o petrecere la care merge ea. Învaț-o cum să schimbe cauciucul sau să pornească mașina de tuns iarba. Discută cu ea politică, economie și teologie. Fă-i complimente când are o haină nouă sau când ia un 10 la matematică. Spune-i că este extraordinar de frumoasă. Îngenunchează lângă patul cel roz și roagă-te din inima. Crește o fiică cu o inimă și o minte încărcată, astfel încât să nu mai fie nevoie de o armă încărcată. Nu ar trebui să aibă nevoie de tine ca să-i alungi pe pretendenții slabi. Puterea și demnitatea ei vor face acest lucru. Hotărăște-te să nu te mulțumești cu nimic mai puțin decât cea mai bună protecție pentru fiica ta. Hotărăște-te să devii bărbatul pe care ți-ar plăcea ca ea să-l aducă acasă. Hotărăște-te să construiești un zid.
“Ce vom face cu sora noastră în ziua când îi vor veni peţitorii? Dacă este zid, vom zidi nişte zimţi de argint pe ea…” (Cantarea Cantarilor 8:8-9)
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează