Cuvântul lui Dumnezeu este o temă recurentă în Epistola către Evrei, după cum se vede și în versetele de mai jos:
- 1:1 și 2: „După ce a vorbit în vechime (…), Dumnezeu, la sfârșitul acestor zile, ne-a vorbit (…)”
- 2:1-4: „De aceea, cu atât mai mult, trebuie să ne ținem de lucrurile pe care le-am auzit, ca să nu fim depărtați de ele. Căci dacă Cuvântul vestit prin îngeri s-a dovedit nezguduit (…) cum vom scăpa noi, dacă stăm nepăsători față de o mântuire așa de mare care, după ce a fost vestită întâi de Domnul, ne-a fost adeverită de cei ce au auzit-o.”
- 3:7-8a: „De aceea, cum zice Duhul Sfânt: «Astăzi, dacă auziți glasul Lui, nu vă împietriți inimile.»”
Cel mai cunoscut verset despre Cuvântul lui Dumnezeu din Evrei rămâne însă Evrei 4:12: „Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu și lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăișuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul și duhul, încheieturile și măduva, judecă simțirile și gândurile inimii.” Participând la închinare într-o biserică evanghelică, în orice duminică, șansele de a nu auzi acest versete sunt minime. Așa cum obișnuim, vom face câteva observații pe marginea versetului, descoperind câteva caracteristici ale Cuvântului lui Dumnezeu.
Cuvântul lui Dumnezeu este Personal.
Uneori avem tendința de a trata Biblia ca pe un fel de enciclopedie unde venim pentru a găsi diverse informații, dar versetul 12 spulberă o astfel de concepție, afirmând: „Căci Cuvântul lui Dumnezeu este Viu.” Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că în acest Cuvânt este descoperită o Persoană Vie. Din moment de Cuvântul lui Dumnezeu este însoțit de Duhul Sfânt al lui Dumnezeu, atunci când ne întâlnim cu Cuvântul, ne întâlnim cu Dumnezeu. Prin intermediul Cuvântului ne întâlnim cu El, învățăm de la El și avem părtășie cu El. Acest adevăr face ca Biblia să fie diferită de orice altă carte. Atunci când o citim, autorul este întotdeauna prezent cu noi, pentru că El este viu.
Acest adevăr are o implicație fundamentală. El anulează orice afirmație de genul: „Îl doresc pe Isus, dar nu vreau să știu de Biblie”. În societatea noastră este tot mai modernă o spiritualitate populară, promovată de oameni care pretind că intră în contact cu Dumnezeu, dar ignoră mijloacele pe care Dumnezeu le-a lăsat pentru atingerea acestui scop. Oamenii spun că își doresc o întâlnire cu Dumnezeu, dar nu doresc să fie constrânși de învățătura și poruncile Scripturii. Își doresc experiențe spirituale, dar fără autoritatea Lui Dumnezeu manifestată în Biblie. Lucrul acesta este pur și simplu imposibil. Nu putem avea o cunoașterea reală, autentică a lui Dumnezeu, ignorând Cuvântul pe care ni l-a dat.
Încă o aplicație care trebuie pomenită aici este următoarea: orice interacțiune cu Scriptura este o chestiune foarte serioasă. Biblia nu este o carte pe care ne putem permite să o tratăm ca pe un hobby sau din care ne putem permite să selectăm anumite pasaje care ne plac, în timp ce le ignorăm pe altele. Biblia este o carte sub a cărei autoritate trebuie să ne plasăm.
Cuvântul lui Dumnezeu este Puternic.
Cuvântul lui Dumnezeu nu doar spune, dar și face; are putere, are efect. Astfel, Cuvântul „transformă, zidește, convinge, încurajează, mustră, oferă lumină și înțelepciune.”
La început, Cuvântul lui Dumnezeu a adus lumea în ființă. Cuvântul lui Dumnezeu a avut puterea de a-l aduce pe Lazăr la viață și de a potoli furtuna de pe marea înfuriată. Trebuie să credem și să înțelegem că acest Cuvânt al lui Dumnezeu are aceeași putere și în ziua de azi. Apostolul Pavel ne amintește acest adevăr:
„Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit și cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.” (2 Timotei 3:16-17)
În lumina celor de mai sus, este foarte trist faptul că oamenii de azi și adeseori credincioșii se bazează mai degrabă pe cărți de dezvoltare personală, în timp ce neglijează Cuvântul lui Dumnezeu. Este nevoie să ne disciplinăm, aplecându-ne asupra Cuvântului, cu convingerea că vom fi ajutați.
Cuvântul lui Dumnezeu este Pătrunzător.
„Este mai tăietor decât orice sabie cu două tăișuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul și duhul, încheieturile și măduva, judecă simțirile și gândurile inimii.” (4:12) Cel mai probabil, sabia la care se face referire este „gladius”. Este vorba despre o sabie scurtă, mult mai scurtă decât cele pe care ne-am obișnuit să le vedem în filme sau expuse în muzee. Era scurtă, dar și foarte ascuțită, având menirea ca în luptele corp la corp să poată pătrunde prin armura inamicului, străpungând-o.
Ce trebuie să străpungă Cuvântul lui Dumnezeu? Lăuntrul nostru, inima noastră împietrită de păcat. Adeseori încercăm să ajungem la inima celor de lângă noi sau chiar la inima noastră pentru a o transforma. Împietrirea este însă atât de mare, încât suntem tentați să cedăm și să renunțăm la transformarea inimii, încercând în schimb să modelăm doar acțiunile exterioare. Îl lăudăm însă pe Dumnezeu pentru puterea Cuvântului său care pătrunde și, nu doar atât, dar pătrunde cu precizia unui bisturiu chirurgical: „desparte sufletul și duhul, încheieturile și măduva.” Pătrunderea Cuvântului lui Dumnezeu poate fi dureroasă, așa cum este și bisturiul medicului, dar avem încredințarea că lucrarea pe care o face este întotdeauna pentru binele nostru.
Unul dintre lucrurile care se întâmplă atunci când sabia Cuvântului pătrunde în inima noastră este că începem să ne vedem așa cum suntem: „judecă simțirile și gândurile inimii”. Sau, după cum spune v. 13, în urma acestei cercetări, rămânem „goi și descoperiți”. Starea noastră este expusă exact așa cum e, iar procesul este adeseori unul dureros. Cuvântul ne ajută însă nu doar să Îl cunoaștem pe Dumnezeu, dar și să ne cunoaștem pe noi Înșine.
După cum spuneam, procesul poate să fie adeseori unul dureros, dar este unul necesar. Mai mult, Îl lăudăm pe Dumnezeu, pentru că acest Cuvânt nu doar aduce lumină, dărâmă ceea ce trebuie dărâmat și smulge ceea ce trebuie smuls, dar este un Cuvânt care și zidește și hrănește.
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează