”Noi nu ne-am certat niciodată!”
Există două posibilități pentru o astfel de situație: ori unul dintre soți este mort, ori unul sau amîndoi mint și … se mint pe ei înșiși.
Într-o căsnicie se întîlnesc două ființe care încă luptă cu natura lor păcătoasă, cu egoismul, orgoliul, slăbiciunile, patimile, pulsiunile proprii.
După 32 de ani de căsnicie, n-am reușit să găsim modul în care să ocolim orice fel de tensiune sau conflict, dar am găsit modalități de a amîna sau de a rezolva mult mai rapid micile ciocniri dintre noi.
Sînt cîteva reguli simple, ușor de urmat pentru a avorta un conflict înainte de a urla, înainte de a crește mare ca apoi să ne ucidă apoi relația. O ceartă este ca o cangrenă, care necrozează treptat țesutul viu, acesta pierzîndu-și sensibilitatea. Mutilarea este sigură și se petrece fără dureri. Cînd constatăm dezastrul, este mult, mult prea tîrziu.
Iată deci:
1. Serile. Să începem cu serile. ”Să nu apună soarele peste mînia voastră!” ne spune Scriptura. Chiar dacă trebuie să îți calci pe orgoliu, chiar dacă trebuie să începi tu cu cererea de iertare, fă tot posibilul să închei ziua cu împăcare. Altfel s-ar putea să vă prelungiți pentru zile întregi bosumflările și să și uitați pentru ce v-ați certat.
2. Diminețile. Dimineața zîmbește-i, urează-i ”bună dimineața” și spune-i ”te iubesc!”. De la distanță. Toți avem halenă dimineața. Chiar dacă v-ați culcat ”cu fața la cearceaf”, dimineața este o nouă șansă să începeți bine. Dimineața este o bună ocazie, la calm, după odihnă, să îți ceri iertare, dacă nu ai făcut-o seara.
3. Plecările. Nu pleca din casă trîntind ușa cu nervi și cu un conflict deschis. Nu vă sfătuim să încheiați superficial conflictele. Va fi pansament peste rană care supurează și lucrurile se vor complica. Amînați ciocnirea cu o frază de genul: ”Acum trebuie să plec, draga mea/dragul meu, dar nu vreau să ne despărțim încruntați, certați! Îți promit că discutăm acest lucru cînd mă întorc acasă. Hai să ne despărțim cu binele deocamdată.”. Cunosc cupluri care și-au luat ”la revedere” în prag, crezînd că se vor revedea. Nu s-au mai revăzut în viață niciodată. Vei regreta cumplit dacă v-ați despărțit certați și unuia dintre voi i se curmă firul vieții.
4. Sosirile. Cînd te întorci acasă, ai timp destul de drum ca să te calmezi, să îți separi frustrările de la slujbă de cele de acasă. Să nu îți aduci nervii din stradă, din trafic, de la birou, de la piață acasă, făcînd din soț/soție paratrăznet pentru toate neîmplinirile tale. Lasă la ușă nervii de peste zi.
5. Locul. Discutați punctual problema apărută într-un loc bine ales, departe de copii. Dormitorul matrimonial, o terasă, un leagăn în curte pot fi locuri foarte bune.
6. Timpul. Dați timp. O căsnicie cere timp. Cînd ne-am luat cîine, am înțeles imediat că Alma ne va cere cel puțin 30 de minute dimineața, 30 de minute seara. Trebuie să o plimbăm, să își facă nevoile, să exploreze. Eu cred că partenerul de viață, cel/cea căreia i-ai promis fidelitate și loialitate merită mai mult decît o jumătate de oră zilnic. Opriți televizoarele, tabletele și telefoanele și dăruiți-vă viața unul altuia. Viața este timp și timpul este viață.
7. Tonul. Vorbiți calm, fără să ridicați tonul. De multe ori cele mai multe conflicte se aprind și se reaprind mai mult din cauza tonului, gesticii și încercării de manipulare prin lacrimi și istericale ieftine. Sînteți raționali și educați. Profitați de aceste avantaje!
8. Atitudinea. Chiar dacă ai dreptate, chiar dacă ea/el au greșit, nu porni discuția de pe o poziție ascendentă, reclamînd umilința celuilalt. Va veni și rîndul tău să greșești. Ești vulnerabil, nu încerca să pari altfel. Discuți cu ființa despre care Scriptura spune că împreună sînteți una, cu cel/cea care te cunoaște mai bine decît oricine în lume. Dacă vei cîștiga o dispută, cine va pierde?
9. Atenția. Dăruiește atenție nu numai la ce spune celălalt, ci și la cum spune, la detaliile comunicării. Uită-te la modul în care își frămîntă mîinile, la felul în care se uită în ochii tăi. S-ar putea cu glasul să te certe, cu mîinile să încerce să te mîngîie, să trăiască frîngeri lăuntrice, pe care nu le poți ”asculta”, dacă ”auzi” numai cu urechile. Privește holistic ființa din fața ta. Au fost momente în care, în mijlocul gîlcevii, Natalia mi s-a părut atît de dulce încît am strîns-o tare în brațe și totul s-a sfîrșit. Una spuneau buzele ei, alta spunea inima ei. Restaurarea capacității de atenție, după părerea mea, face parte din economia mîntuirii.
10. Iertarea. Orice va fi făcut ea/el, creștini fiind, cu toții rostim … ”și ne iartă nouă greșelile noastre precum și noi iertăm greșiților noștri!”. Dacă nu iertăm, ne semnăm condamnarea la moarte cu propria limbă. Niciunul n-am ajuns desăvîrșiți. Vom greși cu siguranță celor ce ne-au greșit la rîndul nostru, mai ales într-o relație atît de strînsă și care se întinde pe atîția ani și care ajunge la un asemenea grad de intimitate și intensitate. Cu cît intimitatea este mai mare, cu cît intensitatea relației este adîncă, cu atît rănile sînt mai mari și mai profunde. De aceea trebuie să le legăm repede, cînd sînt numai mici zgîrieturi.
Cum se poate încheia un conflict între soți? Se poate încheia rapid și relația se poate vindeca sau se poate încheia relația … în divorț, la tribunal, și atunci conflictul este încheiat, așa cum un mort este considerat un ”fost” bolnav, dar ”vindecat” de … viață.
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează