Read it Later
You did not follow anybody yet.

Potrivit unui sondaj citat de profesorul de psihologie Robert Emmons, atunci când părinții au fost întrebați ce îi îngrijorează cel mai mult în legătură cu copiii lor, majoritatea nu au menționat drogurile, promiscuitatea, încălzirea globală, criza politică sau viitorul economic. În schimb, două treimi dintre părinți au spus că principala lor preocupare cu privire la copiii lor este ca ei să nu fie răsfățați și să creadă că totul li se cuvine.

Au dreptate să se îngrijoreze. Această problemă generează o serie de defecte: invidie, resentimente, egoism, lăcomie, indignare, lene, detașare și lipsă de reziliență. Misecuvinismul poate fi cauzat în parte de faptul că acestor copii li se dă prea mult, prea ușor – sunt răsfățați, fără a fi nevoiți să muncească pentru ce primesc. Cu toate acestea, toată lumea cunoaște copii săraci care suferă și eu de misecuvinism, dar și copii bogați care nu au această problemă.

Astfel, factorul central al misecuvinismului nu este cantitatea de lucruri bune din viața unui copil, ci atitudinea acestuia față de acele lucruri.

Misecuvinismul este în esență ingratitudine, iar recunoștința este, prin urmare, antidotul acesteia. Acolo unde dreptul spune: „Mi se datorează asta”, recunoștința spune: „Lumea nu-mi datorează nimic”. Acolo unde dreptul spune: „Merit asta”, recunoștința spune: „Tot ceea ce primesc este un dar”.

În timp ce misecuvinismul stă la originea multor vicii, recunoștința, așa cum spunea Cicero, este cea mai mare dintre virtuți, pentru că este izvorul tuturor celorlalte. Beneficiile recunoștinței se citesc ca o listă cu tot ceea ce părinții își doresc cel mai mult pentru copiii lor: în ceea ce privește sănătatea fizică, aceasta stimulează sistemul imunitar și îmbunătățește somnul; în ceea ce privește sănătatea mintală, ea întărește rezistența la stres și scade șansele de depresie; în ceea ce privește caracterul, întărește calitățile smereniei, compasiunii, iertării și generozității, precum și sentimentele de apropiere și conexiune cu ceilalți. Oamenii care se simt recunoscători, fie că sunt tineri sau bătrâni, vor să dea ceva celorlalți, fiind oameni mai buni și sprijinindu-i pe ceilalți.

Recunoștiința nu numai că vine cu toate aceste beneficii, dar nu este, așa cum credem adesea, doar un sentiment – ceva ce ți se întâmplă spontan. Mai degrabă, este o abilitate, ceva ce putem exersa în mod intenționat, cu privire la care ne putem perfecționa – și ceva pe care îl putem insufla copiilor noștri. Emmons definește recunoștința ca având două părți: „(1) afirmarea lucrurilor bune din viața cuiva și (2) recunoașterea faptului că sursele acestor lucruri bune se află, cel puțin parțial, în afara sinelui”. Astăzi vom arunca o privire asupra modului în care putem face acest lucru.

  1. Îndeamnă-i să spună „Te rog” și „Mulțumesc”.

Acesta este cel mai simplu și fundamental lucru, și un obicei care îl pregătește pe copil pentru a avea recunoștința împletită în toate interacțiunile zilnice pentru tot restul vieții lor. Legătura dintre „Mulțumesc” și recunoștință este clară; „Te rog” lucrează, de asemenea, în acest sens prin diminuarea atitudinii care marchează misecuvinismul.

Ar trebui să începi să îți îndemni copiii să spună „Te rog” și „Mulțumesc” de la o vârstă fragedă, deși Emmons observă că „majoritatea copiilor nu reușesc să producă [aceste fraze] în mod spontan decât cândva între patru și șase ani”. S-ar putea să fie nevoie de sute de „Ce spunem?” înainte ca ei înșiși să își însușească acest obicei; doar continuă să le dai imboldurile necesare.

  1. Încurajează-i să se gândească și la alții.

Copiii sunt creaturi egocentrice în mod intrinsec. Ei simt că lumea se învârte în jurul lor și nu se gândesc adesea la sacrificiile pe care le fac cei care creează acea lume pentru ei. Părinții pot ajuta, îndemnându-și copiii să privească dincolo de această viziune îngustă și să se gândească mai mult la lucruri din perspectiva „binefăcătorilor” lor.

Într-un studiu realizat de Emmons, acesta a constatat că trei tehnici sunt eficiente în acest sens:

Subliniază intențiile: Din perspectiva unui copil (sau a unui adult imatur!), bineînțeles că lucrurile sunt făcute pentru ei. Bineînțeles că lucrurile sunt aranjate pentru ei, le sunt date. Ia-ți regulat timp pentru a sublinia faptul că, de fapt, nu este așa – că lucrurile nu s-au întâmplat din pur și simplu, din hazard sau în mod natural, ci că cineva le-a făcut în mod intenționat să se întâmple pentru el sau pentru ea. „Mama a reușit să găsească cămașa de culoarea potrivită pentru că a mers în mod deliberat la trei magazine diferite, știind cât de important era pentru tine.” „Prietenul tău ți-a împrumutat computerul intenționat, pentru ca tu să nu te simți lăsat pe dinafară.” „Cu siguranță e bine că ospătarul ți-a găsit ochelarii; asta nu face parte din munca lui.” „Profesoara ta a rămas după ore ca să te ajute la temele pentru acasă, nu pentru că îi place să dea meditații, ci pentru că a vrut să te ajute să înțelegi problema.”

Vorbește-i despre costuri: Discută cu copiii tăi despre faptul că atunci când oamenii aleg să facă ceva pentru ei, trebuie să sacrifice altceva – timp, bani, preferințe personale etc. „La ce a renunțat fratele tău dacă te-a dus la film în seara asta?”. „La ce crezi că renunță profesorul tău de la școala duminicală pentru a vă pregăti lecțiile în fiecare săptămână?”

Întreabă cât de mult l-a ajutat X: Copiii ar trebui să fie învățați să se străduiască să atingă un nivel sănătos de autosuficiență, recunoscând în același timp cu smerenie modul în care sunt, ca toți oamenii, dependenți de alții (fiind copii, aproape în întregime!). Ajută-i să recunoască acest fapt prin întrebări de soiul: „Cât de mult te-a ajutat prietenul tău la teme?”. „Cât de mult te-a ajutat tata aducându-ți notițele la școală pentru ore?”.

Studiul lui Emmons a arătat că, oferindu-le copiilor oricare dintre aceste îndemnuri, aceștia au avut sentimente de satifcație și au fost mai predispuși să își exprime recunoștința față de ceilalți.

  1. Așteaptă-te ca ei să scrie bilete de mulțumire.

Recunoștința nu este doar un sentiment care trebuie experimentat, ci o virtute morală care trebuie exprimată. Să spui „Mulțumesc” este frumos, dar atunci când cineva face ceva de la distanță și nu îi pot fi aduse mulțumiri în persoană (de exemplu, bunica trimite un cadou) sau face ceva deosebit pentru copilul tău, un mulțumesc verbal nu este suficient și un bilet scris este potrivit. Nu numai că destinatarul acestuia va aprecia faptul de a ști că gestul/cadou a fost primit și apreciat, dar efectul se întoarce însutit asupra celui care l-a scris; studiile arată că atât copiii, cât și adulții care scriu note de mulțumire sunt mai fericiți și simt mai multă recunoștință.

Obișnuiește-ți copilul cu obiceiul de a scrie un bilet de mulțumire cât mai devreme posibil, adaptându-ți așteptările cu privire la forma pe care ar trebui să o ia biletul în funcție de vârsta și abilitățile cognitive/de scriere; iată câteva sugestii generale:

3-6 ani: Copilul poate să facă un desen și/sau să mâzgălească, iar copiii mai mari pot să se semneze. Părintele vorbește despre motivul pentru care face biletul și adaugă un scurt mesaj scris de mulțumire la creația copilului său.

7-9 ani: Copilul scrie un mesaj de mulțumire foarte scurt, simplu, de 1-2 propoziții – „Mulțumesc pentru cadou” – și îl semnează. Părintele poate să completeze scrisoarea dacă copilul e mai mic și dacă scrisul său de mână este încă îndoielnic de lizibil.

10+ ani: Copilul poate adăuga câteva propoziții la simpla exprimare a recunoștinței, descriind ce i-a plăcut la cadou sau ce intenționează să facă cu el și poate un pic din ceea ce este nou în viața sa în general. Copilul poate să facă singur biletul.

Încurajează-i pe copiii tăi să scrie biletele de mulțumire mai repede, mai degrabă decât mai târziu, după ce primesc un cadou.

Un text de Kate și Brett McKay pentru The Art of Manliness

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close