Un număr substanțial de creștini practicanți cred că a trăi împreună înainte de căsătorie este o idee bună: cel puțin 41%, estimează un studiu. Deși mult mai mulți oameni nereligioși cred același lucru (88%), 41% nu este un număr neglijabil, și are toate șansele să crească în timp.
Un raport recent al Institute for Family Studies a analizat persoanele care s-au căsătorit pentru prima dată între anul 2010 și 2019. Împreună cu colega mea, Galena Rhoades, am ajuns la concluzii asemănătoare studiilor din trecut: coabitarea înainte de căsătorie rămâne asociată cu risc de divorț crescut.
Oamenii trec cu vederea, adeseori, inerția care vine odată cu coabitarea. În principiu, acestor cupluri le este mai greu să se desparta înainte să își ia angajamentele. Mulți dintre ei rămân blocați într-o relație în care nu ar fi rămas dacă nu ar fi locuit împreună.
Potrivit cu această teorie a inerției, am descoperit că cuplurile care au locuit împreuna înainte de logodnă au avut cu 48% mai multe șanse de a se despărți decât cei care s-au mutat împreună doar după ce s-au căsătorit sau cel puțin s-au logodit. Pe lânga acestea, am descoperit că a locui împreună pentru “a testa relația” sau din considerente financiare este asociat cu risc de divorț crescut.
În lumina acestor cercetări, creștinii care se gândesc la căsătorie s-ar putea întreba ce anume ar putea face pentru a-și crește șansele de a rămâne căsătoriți. Sfaturile din domeniul relațiilor sunt ieftine și ușor de oferit. Însă acest studiu recent sugerează că anumiți pași și precauții vor crește șansele cuplului de a rămâne împreună “până ce moartea îi va despărți”.
În primul rând, nu crede mitul că a locui împreună este bine pentru relația voastră.
Deși creștinii conservatori sunt cei mai puțin probabil să coabiteze înainte de căsătorie, mulți o fac. Având în vedere că cei mai mulți bărbați și femei cred că acest lucru le crește șansele unui succes marital, practica este extrem de tentantă. Însă există foarte puține dovezi că a locui împreuna înainte de căsătorie crește șansele unei căsnicii rezistente. Prin contrast, există multe dovezi că acest lucru complică scopul urmărit.
Sfidând tendințele culturale, cuplurile ar trebui să ia în considerare abordarea tradițională: să înceapă cu logodna, să continue cu căsătoria și apoi cu locuitul împreună. Acești pași ajută la stabilirea clarității angajamentului făcut, pe măsură ce înaintează în viața făurită în comun. Îți oferă o direcție decizională clară care separă viața de dinainte de căsătorie și cea de după aceasta.
Nu te grăbi. Timpul și ordinea potrivită a lucrurilor te pot duce pe calea relațională dreaptă.
Există beneficii atunci când nu te grăbești pe măsură ce relația evoluează. Dar să nu te grăbești deloc? Nu. Unele cupluri așteaptă ani după ani să se căsătorească, mult timp după ce știu cum ar vrea să le arate viitorul. Această abordare aduce propriile probleme: de exemplu, a intra în viața de căsătorie fără bucuria și energia unui angajament comun.
De ce este important să nu grăbim lucrurile. Două persoane au nevoie de timp să învețe mai multe unul despre celălalt, să își clarifice așteptările și credințele și să își dezvolte relația într-o comunitate a familiei și a credinței. În multe relații, cei doi cred că sunt de acord în privința căsătoriei, când de fapt nu sunt. Claritatea cere timp. Unii creștini se grăbesc să se căsătorească, deoarece nu au relații intime unul cu altul și doresc să sfârșească această perioadă cât mai repede. Însă trec cu vederea multe lucruri.
Cât de încet ar trebui să înainteze? Depinde. Le spun adesea tinerilor că ar trebui să vadă o persoană trecând prin cel puțin patru anotimpuri. Pentru majoritatea, însă, un an este considerat un timp scurt. La fel, o logodnă prelungită poate fi valoroasă. Oferă cuplului șansa de a practica un nivel înalt de angajament și de a se “antrena” să fie devotați unul altuia în public, având că scop căsătoria. De asemenea, adesea scoate la iveală provocări care pot consolida sau distruge relația.
Ia o decizie, nu te lăsa purtat de val.
Un angajament presupune să faci o alegere prin care renunți la toate celelalte alegeri. Este o decizie, una care ar trebui să fie bazată pe informații corecte. Însă un număr surprinzător de mic de relații urmează acest tipar fundamental. Un studiu important asupra coabitării a arătat că oamenii tind să ajungă să locuiască împreună datorită circumstanțelor, fără să discute despre acest lucru și fără a lua o decizie care să reflecte angajamentul.
Vedem o lipsă de intenționalitate similară în felul în care bărbații și femeile comunică. Trăim într-o eră a ambiguității. Partenerii se feresc să fie sinceri unul cu altul, probabil având impresia naivă că dacă nu își exprimă dorințele, vor suferi mai puțin în cazul unei despărțiri. Bineînțeles, această strategie funcționează arareori. Deși nu este o idee bună să discutați despre căsătorie la prima sau a doua întâlnire, nu evita discuțiile profunde atunci când lucrurile se schimbă și devin serioase.
Onestitatea este deosebit de importantă, deoarece partenerii adesea au niveluri diferite de angajament. Nu vrei să descoperi acest lucru după ce ai spus “Da”. Discutând lucrurile cu un posibil soț sau soție, elimini neînțelegerile și ai mai multe șanse să transformi relația într-o promisiune pe viață.
Această abordare nu garantează succesul într-o relație, iar implicarea fără o decizie prealabilă nu înseamnă neapărat că ești sortit eșecului. Cu toate acestea, în ansamblu, mai multe căsătorii ar rezista dacă partenerii și-ar clarifica intențiile cu mult înainte de a face tranziții care le schimbă viața.
Nu vă mutați împreună pentru a vă testa relația.
Dacă vrei să afli dacă persoana cu care ai o relație este potrivită pentru tine, poți face asta fără să locuiți împreună. Participă la un curs de educare în relații. Discută despre cum ar arăta un viitor împreună. Vezi dacă sunteți compatibili prin întâlniri pentru o perioadă mai lungă de timp. Petrece timp pentru a-ți cunoaște partenerul în diferite medii sociale. Fii atent la cum te simți cu această persoană și cum îi tratează aceasta pe ceilalți. Află care este părerea prietenilor de încredere, membrilor familiei și pastorilor.
Dacă locuiești în prezent cu partenerul tău, străduiește-te să înțelegi încotro mergeți. Analizează relația și provocările sale. Discută deschis și clar despre așteptări. Nu evita să pui întrebări dificile. Ambiguitatea nu este prietena ta. Caută sfaturi la persoane în care ai încredere, inclusiv pastori, lideri și prieteni înțelepți. Caută informații, sprijin și înțelepciune oriunde le poți găsi. Și în cele din urmă, folosește toate resursele disponibile.
Orice cuplu care și-a luat un angajament serios poate citi cărțile nenumărate și resursele online nelimitate disponibile, poate participa la consiliere și ateliere create pentru a-i sprijini. Iată câteva sugestii:
Cărți:
Luați în considerare citirea cărții “Cele cinci limbaje ale iubirii” de Gary Chapman, “Reconnected: Moving from Roommates to Soulmates in Your Marriage” de Greg și Erin Smalley, “A Lasting Promise: The Christian Guide to Fighting for Your Marriage by me and my colleagues”, scrisă de Daniel Trathen, Savanna McCain, Milt Bryan; precum și alte cărți despre relații și pregătirea pentru căsătorie.
Consiliere și pregătire premaritală:
Dovezile ne arată că pregătirea premaritală și serviciile de consiliere pot ajuta la prevenirea problemelor căsătoriei. Biserica locală poate fi o resursă excelentă. Pastorii sau liderii din comunitatea ta de credință îți pot oferi îndrumare de folos.
Pentru cuplurile care se confruntă cu probleme, căutați ajutor mai devreme decât mai târziu. Mulți oameni așteaptă prea mult înainte de a solicita sprijin profesional. Și dacă te afli într-o relație despre care nu ești sigur, caută un consilier care te poate ajuta să obții o perspectivă mai clară.
Workshop-uri pentru cupluri:
Deși sunt încă destul de rar întâlnite, din ce în ce mai multe biserici organizează workshop-uri pentru cei căsătoriți sau care urmează să se căsătorească. Aceste ateliere educaționale pot ajuta cuplurile să-și consolideze legatura și angajamentul. De asemenea, există multe programe online testate riguros pentru cupluri. Nu sunt create dintr-o perspectivă creștină, însă cu toate acestea sunt extrem de folositoare.
Scott Stanley, Christianity Today
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează