Platon a spus cândva: “Doar morții au văzut sfârșitul războiului”. Deși aș spera ca acest lucru să fie fals, istoria pare să fie de partea lui Platon în acest caz. Se pare că întotdeauna există un război undeva. Iar acum, cu o acoperire mediatică a știrilor 24/7 și, mai mult decât atât, cu omniprezența relatărilor prin intermediul unor platforme precum TikTok, suntem constant bombardați cu imagini și opinii despre acesta.
Războiul este copleșitor și derutant pentru majoritatea dintre noi, dar mai ales pentru copii. Atunci când noi înșine suntem confuzi, poate fi o adevărată provocare să știm cum să explicăm războiul unui copil. Deși fiecare individ va răspunde diferit, există câțiva pași practici pe care îi poți face pentru a naviga mai ușor în aceste conversații. Iată câteva moduri de a vorbi cu copiii tăi despre război:
1. Pune întrebări.
Copilul tău va dori răspunsuri. Adesea, aceste răspunsuri nu sunt prea bune. Dar poți folosi discuția pentru a procesa conflictul și răspunsul pe care acesta îl solicită. Ia în considerare posibilitatea de a-i pune întrebări pentru a afla ce știe despre ceea ce se întâmplă. Apoi, motivează-l să ia în considerare modalități alternative de a gândi situația. Îți poți întreba copilul ce ar face dacă ar fi președinte, regină sau prim-ministru. Ce modalitate mai bună de a gestiona situația există? Implicarea într-o conversație în jurul acestui subiect îi permite să se gândească la modul în care ar putea gestiona conflictul, dar îi oferă și ocazia de a-și verbaliza tensiunile interne.
2. Rămâi calm.
Războiul stârnește în noi emoții puternice. Asta ar trebui să facă. Dar trebuie să găsim modalități sănătoase de a procesa acest lucru, independente de copilul nostru. Lucrul de care copilul tău are nevoie din partea ta este o prezență calmă. Presupunând că războiul despre care discutați nu bate la ușa voastră, copilul tău are nevoie de asigurarea că, oricât de oribile ar fi lucrurile pe care le întrevede, va fi bine. Vă va ajuta pe amândoi dacă veți limita cantitatea de știri pe care le asimilați despre această problemă. A fi informat este un lucru bun. A fi consumat de informații nu este.
3. Caută ajutor.
Atunci când te gândești cum să explici războiul unui copil, una dintre provocări este că nu există întotdeauna un “bine” și un “rău” clare. Deci cum poți ajuta un copil să înțeleagă natura războiului? Fred Rogers are un citat celebru pe care îl atribuie mamei sale. El spune că, ori de câte ori auzea despre vreo tragedie în copilărie, ea îl încuraja să “îi caute pe cei care ajută”. Aceștia sunt oamenii care, în mijlocul tragediei, apar pentru a avea grijă de cei în nevoie. Acolo unde este posibil, caută poveștile celor care ajută în mijlocul războiului. Întotdeauna există oameni care fac acte eroice pentru a-i ajuta pe alții, adesea cu mari riscuri personale. Identifică-i și vorbește-i copilului despre trăsături precum curajul și compasiunea.
4. Învățați împreună.
Unul dintre lucrurile pe care războiul le face adesea este să ne sensibilizeze cu privire la probleme pe care le ignoram anterior. Profită de această ocazie pentru a învăța despre o nouă regiune a lumii împreună cu copilul tău. Care sunt problemele care au dus la conflict? De ce există aceste probleme în acea regiune anume? Există vreun veteran pe care îl cunoști și care s-ar simți confortabil să vorbească cu copilul tău despre experiențele sale? Să învățați împreună este o modalitate excelentă de a crește în înțelegere și compasiune.
5. Gândește-te la modalități practice de a răspunde situației.
Unul dintre cele mai dificile lucruri legate de tragediile care au loc în întreaga lume este că te simți neputincios. Dacă există modalități tangibile prin care simțiți că poți ajuta, acest lucru poate atenua puțin acel sentiment de neputință. În timp ce te gândești cum să explici războiul unui copil, ia în considerare oportunități practice de a răspunde împreună crizei. Puteți dona bani unei organizații de caritate care se ocupă de îngrijirea civililor? Cunoașteți pe cineva din armată și îl poți încuraja pe copilul tău să îi scrie scrisori? Poate că ai putea să te oferi voluntar la un un centru de ajutorare a venteranilor. V-ați putea angaja să vă rugați împreună pentru cei prinși în conflict? Pașii practici, oricât de mici ar fi, oferă modalități semnificative de a-l face pe copilul tău să simtă că efortul lui reprezintă un ajutor.
Un text de Timothy Diehl pentru All Pro Dad