Read it Later
You did not follow anybody yet.

Anul trecut am citit peste 120 de cărți. Când am postat pe Instagram un colaj cu preferatele mele din acele 120 de lecturi, mulți m-au întrebat care este secretul meu pentru a digera atâtea volume în 12 luni.

Am dezvoltat câteva tactici în anii în care am citit atât pentru muncă, cât și de plăcere, și le împărtășesc mai jos. Dacă vrei să-ți mărești biblioteca fizică și mentală și să citești mai multe cărți, poate că acestea vor funcționa și pentru tine.

Când oamenii mă întreabă cum de citesc atât de multe cărți, de obicei caută o tehnică de citire rapidă care să le permită creierelor lor să înghită cărțile întregi. Citirea rapidă joacă cu siguranță un rol în tehnica mea de lectură, dar nu este secretul meu cel mai mare.

Secretul: Trebuie să petreci mai mult timp citind.

Eu petrec mult timp citind pentru că face parte din meseria mea. Pentru a mă pregăti pentru podcastul meu, citesc cartea (cărțile) invitatului meu. Când scriu articole, citesc cărți pentru cercetare. Cititul face parte din fișa postului. A fi uimit de câte cărți citesc într-un an ar fi ca și cum ai fi uimit de câte robinete cu scurgeri a reparat un instalator într-un an. Nu este atât de impresionant atunci când este ceea ce faci la locul de muncă.

Acestea fiind spuse, pe lângă cărțile pe care le-am citit special pentru pentru muncă, am reușit să citesc și 2-3 cărți în fiecare lună de plăcere. Asta înseamnă mai mult de două duzine de cărți care nu au legătură cu munca în 12 luni. Este o cantitate pe care cred că majoritatea persoanelor, chiar și cei care au cel mai încărcat program, o pot doborî foarte viabil și într-un an.

Așadar, secretul nr. 1 pentru a citi mai mult este să petreci mai mult timp citind.

Cum poți găsi acest timp? Programează-ți timp pentru lectură. De fapt, nu poți găsi timp pentru lectură; trebuie să-ți faci timp pentru asta. Iar cel mai bun mod de a-ți face timp pentru ceva este să îl treci în programul tău zilnic. Nu este nevoie să îți rezervi o oră în mod direct pentru lectură. Dacă ești la început de drum și faci din lectură o prioritate, probabil că nu ai încă capacitatea de atenție necesară, iar încercarea de a citi atât de mult timp dintr-o dată te va predispune probabil la frustrare. În schimb, rezervă-ți 30 de minute dimineața și 30 de minute seara pentru lectură. Dacă o jumătate de oră ți se pare încă prea mult, poți încerca cu blocuri de 20 de minute. În loc să stai pe telefon, care te face să pierzi timpul în acele momente, vei citi. Vei fi uimit de câte cărți poți citi într-o lună dacă citești o oră pe zi.

Folosește momentele libere pentru lectură. Chiar dacă programul tău zilnic poate părea aglomerat, există invariabil mici momente de timp pe care de obicei le irosești. Câteva minute de pauză între activități sau întâlniri pot părea banale, dar ele se adună în ore și cărți întregi citite; există posibilități mari în momentele libere!

Stai la coadă la poștă? Citește o carte. Aștepți la dentist? Citește o carte. Ești în baie? Citește o carte. Aștepți să-ți iei copilul de la școală? Citește. Eu citesc chiar și între seturi, în timp ce ridic greutăți.

Cel mai simplu mod de a fi gata să citești atunci când ai la dispoziție un interval scurt de timp este să descarci aplicația Kindle pe telefon. Ai aproape întotdeauna telefonul la tine și, astfel, vei avea aproape întotdeauna o bibliotecă la îndemână. (Și pe bani puțini, fiindcă poți obține mii de opere clasice gratuit).

Evită totuși să citești pe smartphone. Deși tocmai am recomandat să folosești aplicația Kindle pe smartphone pentru a citi mai mult, acum voi contrazice complet acest sfat, recomandându-vă să evitați pe cât posibil să citiți pe smartphone. Permite-mi să vă explic. Am descoperit că, atunci când citesc pe telefon, am tendința de a fi foarte distras. Citesc timp de 5 minute, dar apoi îmi verific e-mailul sau dau scroll pe Instagram. Fac o verificare rapidă a altor aplicații și apoi mă întorc la lectură. Cinci minute mai târziu, nestatornicia revine, iar eu repet ciclul. Nu reușesc niciodată să citesc bine și să mă concentrez atunci când citesc pe telefon.

În consecință, încerc să îmi fac cea mai mare parte din lectură cu cărți fizice. Mai mult, studiile sugerează că înțelegerea lecturii crește atunci când citești o carte fizică în comparație cu cititul pe dispozitive digitale. Probabil pentru că, pur și simplu, te concentrezi mai mult atunci când folosești un suport de hârtie.

Un alt avantaj al cărților de hârtie este că mi se pare mai ușor să subliniez și să iau notițe în comparație cu cele electronice.

Deși încerc să îmi fac majoritatea lecturilor cu cărți fizice, cărțile digitale au încă un loc în programul meu de lectură. Folosesc aplicația Kindle pentru a citi în momentele libere și nimic mai mult. Un „moment liber” durează între 5 și 15 minute, sau cam cât timp pot citi pe telefon înainte de a mă apuca pofta de a verifica o altă aplicație.

Desigur, citesc cărți diferite pe telefon și pe hârtie; ar fi o mare bătaie de cap să încerc să trec de la o copie digitală la una pe hârtie a aceleiași cărți. În orice moment liber, citesc o carte în format fizic și o altă carte pe aplicația Kindle, alegând adesea o carte mai „ușoară” pentru ultima selecție, deoarece nu îi voi acorda o atenție atât de susținută.

Un text de Brett & Kate McKay pentru The Art of Manliness

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close