Profită de timpul de călătorie sau tranzit. Dacă faci naveta cu metroul sau cu autobuzul, folosește acest timp de călătorie pentru a citi.
Momentul meu preferat pentru a citi este atunci când mă aflu în avion. Ai fi surprins să afli cât de mult poți citi în timpul unui zbor de două ore, în absența distracțiilor dependente de Wi-Fi. De fapt, poți termina cărți întregi de la început până la sfârșit în acest interval de timp. Cărți scurte, bineînțeles. Data viitoare când călătorești cu avionul, în loc să îți încarci telefonul cu aplicații și filme, umple-l cu cărți. Mai bine chiar, ia cu tine o carte fizică sau două în bagajul de mână.
Ascultă cărți audio. Nu ascult prea multe cărți audio; pur și simplu nu este metoda mea preferată de a consuma literatură. Dar dacă plec într-o călătorie lungă și conduc, voi cumpăra câteva de pe Audible pentru a trece timpul. Dacă sunteți mult timp pe drum, aceste momente pot fi o ocazie perfectă pentru a consuma o bibliotecă substanțială de cărți.
Sfat pro: ascultă totul la viteză mai mare, 1,5x sau 2x. Poți înțelege în continuare totul, dar îți va permite să parcurgi o carte mult mai repede.
Citește rapid și în mod strategic. Așa cum am menționat mai sus, când oamenii mă întreabă cum de citesc atât de multe cărți, presupun adesea că citesc rapid. Dar atunci când folosesc metodele de lectură de mai sus, citesc de obicei într-un ritm destul de normal (cred că ritmul meu normal este puțin mai rapid decât media, dar nu este atât de rapid încât să se califice drept lectură rapidă).
Cursurile de citire rapidă vor susține că poți avea o înțelegere fantastică în timp ce citești un milion de cuvinte pe minut. Nu este adevărat. Deși este posibil, cu multă practică, să crești viteza de citire menținând în același timp o înțelegere decentă, ceva în mod inevitabil se va pierde la o viteză mai mare. Din acest motiv nu-mi place cititul rapid.
Acestea fiind spuse, citesc ocazional cărți în viteză sau le răsfoiesc. Dar o fac în mod strategic.
Anumite tipuri de cărți se pretează bine la citirea rapidă. Mai exact, cărțile de afaceri și cărțile de dezvoltare personală – genul de cărți pe care le-ai lua din fața librăriei de la aeroport. Aceste genuri de cărți sunt, de obicei, formatate pentru o lectură ușoară. Acestea folosesc în mod extensiv titluri, primele propoziții cu bold și liste cu buline. Puteți parcurge aceste cărți destul de repede și totuși să înțelegeți despre ce este vorba. Textul suplimentar din ele adesea nu adaugă de fapt foarte mult la punctele principale; de obicei constă în anecdote care demonstrează cum a fost pus în practică un anumit principiu. Astfel de povești pot fi interesante, dar de multe ori nu sunt decât niște fleacuri.
Un alt motiv pentru care aceste cărți sunt atât de ușor de citit rapid este că toate spun cam același lucru. Dacă ați citit o carte de dezvoltare personală, le-ați citit pe toate. Nici nu pot să spun câte dintre cărțile pe care le-am citit au făcut referire la testul bezelei sau la acel studiu despre gorila „invizibilă” de pe terenul de baschet. De îndată ce văd „testul bezelei” într-o carte, sar peste toate paginile care descriu experimentul și explicația obligatorie despre importanța gratificării pe termen lung, pentru că am citit deja despre asta de un miliard de ori.
Deși citesc rapid cărți de afaceri și de dezvoltare personală, nu citesc rapid lucruri care necesită concentrare și atenție pentru a le înțelege pe deplin, cum ar fi lucrări de filozofie, istorie sau știință. De exemplu, cartea lui Alistair MacIntyre „After Virtue” este deja foarte greu de înțeles atunci când o citești în ritm de melc; ar fi imposibil de înțeles dacă ai parcurge-o în viteză.
De asemenea, nu citesc ficțiune în viteză. În primul rând, în cazul ficțiunii, există o mulțime de nuanțe în poveste, nuanțe care se pot pierde dacă o parcurgi pe repede înainte. În al doilea rând, ficțiunea este adesea plină de arabescuri literare care trebuie citite încet și deliberat pentru a fi cu adevărat absorbite și apreciate. Dacă citiți rapid Dickens sau Austen, veți pierde proza care ar trebui să fie savurată. În cele din urmă, cititul ficțiunii ar trebui să fie plăcut. De ce ai vrea să te grăbești să treci cât mai repede printr-o experiență plăcută?
Așa că da, citiți rapid – dar numai ocazional și strategic.
Acestea sunt câteva din lucrurile care mă ajută să citesc atât de mult. Nu există niciun secret – trebuie pur și simplu să faci din asta o prioritate!
Un text de Brett & Kate McKay pentru The Art of Manliness
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează