Read it Later
You did not follow anybody yet.

Cuplurile care divorțează se îngrijorează pentru bunăstarea copiilor lor. Pe lângă întrebările despre custodie, drepturile de vizită și suport financiar, sunt întrebările legate de binele emoțional și psihic al copilului. Divorțul are repercusiuni asupra lor. Acestea depind de factori precum vârsta și sexul. Vom trece în revistă ceea ce studiile au descoperit că îi afectează pe băieți, comparativ cu fetele. Ne vom opri atenția asupra copiilor de la 3 la 13 ani și adolescenților, de la 14 la 19 ani.

Cum afectează divorțul fetele?

 

În general, divorțul îi afectează atât pe băieți, cât  și pe fete în moduri similare, însă sunt câteva diferențe. Cercetările arată că fetele pot să aibă simptome negative precum depresia, mânia sau probleme psihologice, care se vor atenua cu timpul.

 

De regulă, mamele primesc custodia copiilor. Pentru fete, cercetările arată că dezvoltarea unei relații puternice cu mamele lor după divorț le ajută să treacă mai ușor peste stresul cauzat de acesta decât dacă ar fi rămas cu tatăl lor.  Dr. Paul R. Amato, un cercetător cu experiența al diferitelor situații de divorț, a descoperit că relația mamă-fiică este, în general, rezistentă la trauma divorțului. Deoarece tatăl nu mai locuiește împreună cu fiica, este important ca mama să o ajute pe aceasta să aibă o relație bună cu el. Bineînțeles, circumstanțele diferă în fiecare familie.

 

Divorțul poate afecta negativ educația și interesele fetelor. Din nefericire, 10% dintre fetele ale căror părinți divorțează au o dorință scăzută de a avea rezultate bune la școală. În medie, însă, fetele se vor descurca la școală sau muncă, mai ales dacă au sprijin neîntrerupt din partea unuia din părinți.

 

Efectele divorțului pot schimba dezvoltarea fizică a fetelor adolescente. Un studiu a dezvăluit niște lucruri interesante: fetele adolescente cu părinți divorțați sau recăsătoriți se maturizează fizic mai repede, iar menstruația debutează mai timpuriu. Multe fete nu sunt pregătite emoțional pentru schimbările care apar datorită pubertății. Din acest motiv, părinții trebuie să fie pregătiți să discute aceste schimbări cu tinerele lor fiice.

 

Divorțul le împinge pe multe fete să simtă că trebuie să se maturizeze. Mulți părinți în proces de divorț se luptă la rândul lor cu efectele acestei traume și simt nevoia de sprijin și înțelegere. Din nefericire, în multe cazuri, părinții (în special mamele) caută în copiii lor (în special în fete) sprijinul de care au nevoie. Multe mame divorțate își descriu fiicele ca fiind un prieten apropiat sau o soră, căreia au simțit că pot să-i destăinuie orice, inclusiv problemele relațiilor romantice, depresie, singurătate sau greutăți financiare. Copiii suferă atunci când un părinte îi dezvăluie problemele personale la fel ca unui prieten adult. Copiii au nevoie ca un părinte să îi învețe, să îi ajute și să aibă o soluție pentru problemele familiei. 

 

Cum afectează divorțul băieții?

 

Studiile au demonstrat că divorțul la o vârstă fragedă duce la o creștere a comportamentului agresiv la băieți. De asemenea, adolescenții ai căror părinți s-au despărțit prezintă un risc crescut de a se implica în activități delicvente. Efectele sunt amplificate dacă părinții erau în conflicte majore înainte de divorț.

 

Divorțul aduce schimbări semnificative în dezvoltarea psihologică a băieților. Atunci când părinții divorțează, stima de sine și bunăstarea emoțională scade, mai ales dacă au existat conflicte anterioare între părinți. Băieții pâna la 7 ani pot deveni agresivi, dependenți, plângăcioși sau obraznici în primul an după separare. 

 

Faptul că și-au “pierdut” tatăl îi afectează negativ. Studiile au demonstrat că majoritatea copiilor pierd contactul regulat cu tatăl lor după câțiva ani. Acest lucru complică sau întârzie dezvoltarea și adaptabilitatea băieților. Din această cauză, băieții, mai ales cei care sunt în pragul adolescenței, au nevoie de implicarea constantă a figurii paterne.

 

Mulți părinți se întreabă dacă recăsătorirea lor îi va afecta negativ pe copii. Și așa se întâmplă, de obicei, dacă se recăsătoresc la puțin timp după divorț. Totuși, mai ales în cazul băieților, tatăl vitreg poate fi privit ca un aliat sau ca un prieten. Băieții acceptă această schimbare mai ușor decât fetele.

 

Cum afectează divorțul copiii, în dezvoltarea lor, de la copilărie la maturitate?

 

Părinții își doresc ca odraslele lor să aibă o copilărie normală după divorț; îi pot ajuta, înțelegând efectele acestuia asupra dezvoltării lor în fiecare etapă a vieții. 

 

Copilăria (de la 3 la 13 ani)

 

Copiii care au văzut conflicte majore în căsnicia părinților lor înainte ca aceștia să divorteze, trec mai ușor peste separare decât copiii care au rămas într-un cămin abuziv. Totuși, atunci când copiii nu înțeleg motivul divorțului, din cauză că nu au văzut conflicte majore, ei experimentează un stress emoțional mai mare și sunt nefericiți, crezând că este vina lor. Studiile arată că mulți copii poartă această vină pe toată perioada vieții lor.

 

Este important ca părintele care are custodia copilului să nu vorbească negativ despre celălalt părinte, ci să încurajeze o relație sănătoasă între cei doi. Adesea, copiii se află la mijloc, între doi oameni pe care-i iubesc. Când primesc sprijin de la ambii părinți, copiii pot să treacă mai ușor peste separare.

 

Dacă familia se destramă când copilul are o vârstă fragedă, șansele ca acesta să divorțeze, la rândul său, cresc. Copiii care nu văzut căsnicii de calitate nu au modele demne de urmat pentru a nu repeta aceeași greșeală. 

 

Adolescența (de la 14 la 18 ani)

 

Divorțul nu are un impact la fel de mare în anii adolescenței. În această perioadă a vieții, adolescenții au trăit cu părinții destul pentru a avea o relație cu fiecare dintre ei. Înțeleg mai bine motivele separării, unii devenind mai independenți sau mai motivați. Totuși, există motive de îngrijorare. Riscul crescut de depresie, stimă de sine scăzută și teamă pentru propria căsnicie viitoare sunt câteva dintre ele. Teama nu e nefondată, deoarece mulți dintre acești adolescenți vor divorța, la rândul lor.

 

Greutățile financiare care vin odată cu divorțul îi fac pe unii adolescenți să abandoneze studiile pentru a contribui la bugetul familiei. Un alt efect al familiilor destrămate este începerea vieții sexuale – atât la băieți, cât și la fete – mai devreme decât ceilalți adolescenți. Nu e surprinzător că fetele au mai multe șanse să rămână însărcinate.

 

Copiii care au frați sau surori suportă mai bine situația. Le este de folos să aibă pe cineva care este în aceeași situație și cu care pot discuta de pe aceeași poziție.

 

Cel mai important factor în felul în care copiii vor face față unui divorț este calitatea relației dintre părinte și copil. Nu este ușor să fii un părinte bun, mai ales dacă treci prin trauma unui divorț. Copiii tăi au nevoie de tine mai mult ca niciodată.

http://yourdivorcequestions.org/how-does-divorce-affect-girls-and-boys-differently/

Bibliografie: 

http://yourdivorcequestions.org/research-support/

Sursa foto: Photo by Johann Walter Bantz on Unsplash 

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close