Cunosc tot mai mulţi oameni pentru care perioada Crăciunului este dificilă. În unele familii, anul acesta pentru prima dată vor fi scaune goale la masă. Pentru alţii, vine acea pauză nedorită în care nu se mai pot ascunde de viaţa lor după un birou. Crăciunul de anul acesta este împodobit cu scumpiri şi promite facturi grase şi cărnoase. Urările de Revelion vor fi: „An Nou cât de cât sănătos şi ieftin!”

Ce să mai spunem de presiunea sărbătorii cu familia, ce produce mai multă tensiune în familie? Ceea ce ar trebui să contribuie la cea mai frumoasă perioadă din an, o poate transforma şi în cea mai brutală perioadă din an.

Însă dă-mi voie să-ţi ofer o altă perspectivă. Cu blândeţe. Cred că privim din unghiul greşit. S-a întipărit în gândirea colectivă că această sărbătoare este pentru oameni fericiţi. Da, acea familie idilică din jurul bradului sau a mesei încărcate. Acea poză cu prietenii de parcă n-ar mai fi un mâine. Crăciunul este pentru oameni sănătoşi (cel puţin până la masa de Crăciun), care au motive să zâmbească, nu? Pentru cei a căror sufragerie poate fi postată cu mândrie pe Instagram, anul a fost uşor şi Crăciunul este răsplata. Parcă pentru aceştia este făcută sărbătoarea.

Repet: privim din unghiul greşit. Crăciunul, sărbătoarea întrupării Salvatorului, este pentru toată lumea, în mod special pentru cei ce au nevoie de salvare. Isus Hristos S-a născut, a fost un bebeluş, tocmai pentru a cunoaşte şi a simţi slăbiciunile noastre. Isus a fost ca noi pentru ca prin învierea Sa noi să fim ca El: liberi de frica morţii şi de durerea pierderii. Primii vizitatori şi închinători ai Domnului Isus nu au fost din clasa superioară. Erau nişte păstori săraci şi murdari, bătuţi de viaţă şi de muncă. Oameni pentru care seara Crăciunului nu ar fi fost cu nimic diferită de restul anului.

Domnul Isus a venit pentru cei care se uită în oglindă şi strâmbă din nas. Domnul Isus a venit pentru fiice ale căror taţi nu le-au spus niciodată că sunt frumoase. Naşterea Domnului Isus este pentru cei care se duc singuri la restaurant. Naşterea Sa este pentru cei care trăiesc împovăraţi de cancer iar următorul Crăciun este un vis imposibil. Naşterea Mântuitorului este pentru cei care n-au poze să pună pe social media.

Crăciunul este pentru cei în a căror căsătorie a apărut cangrena anul acesta. Crăciunul este pentru copilul care simte că nu-şi poate mulţumi părinţii. Crăciunul este pentru fumătorii care nu se pot lăsa nici măcar în faţa sentinţei la moarte. Crăciunul este pentru femeile uşoare care caută dragoste în locuri greşite. Crăciunul este pentru studenţii ce abia aşteaptă să scape de tradiţiile familiei pentru a se îmbăta.

Întruparea lui Hristos este pentru cei care au în CV doar vise năruite. Întruparea lui Hristos este pentru cei care şi-au făcut de ruşine familia şi şi-au risipit averea. Întruparea lui Hristos este pentru părinţii care-şi privesc neputincioşi copiii ce-şi irosesc viaţa. Naşterea Domnului Isus are în centru Evanghelia harului pentru păcătoşi. Datorită a ceea ce a realizat Hristos pe cruce, ieslea Betleemului devine locul speranţei într-un Univers deznădăjduit.

Ironia ironiilor este că această sărbătoare e tocmai pentru cei ce nu o aşteaptă. De fapt, este pentru cei ce o urăsc.

Iosua Faur, pentru Edictum Dei

Sursa foto: Freestocks on Unsplash

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top