Read it Later
You did not follow anybody yet.

Cele Zece Porunci nu sunt un set arbitrar de reguli, ci o reflecție directă a caracterului lui Dumnezeu.

Pavel spune: “Căci toți au păcătuit și sunt lipsiți.” Sunt lipsiți de ce? Te-ai putea aștepta ca apostolul să spună: “Căci toți au păcătuit și sunt lipsiți de legea lui Dumnezeu”. Însă el nu spune așa. 

 

“Căci toți au păcătuit și sunt lipsiți de slava lui Dumnezeu.” (Romani 3:23)

 

Cele Zece Porunci reflectă slava lui Dumnezeu. Dumnezeu le spune celor mântuiți: “Voi sunteți poporul Meu și sunteți chemați la o viață care să reflecte cine sunt Eu.”

 

O reflecție a caracterului lui Dumnezeu

 

De ce să nu comiți adulter? Deoarece Dumnezeu este credincios.

 

De ce să nu furi? Deoarece poți avea încredere în Dumnezeu.

 

De ce să nu minți? Deoarece Dumnezeu își ține întotdeauna Cuvântul Său.

 

De ce să nu poftești?  Dumnezeu este împăcat și mulțumit în Sine Însuși.

 

Dumnezeu a spus: “Să nu ai alți dumnezei în afară de mine”, pentru că El este singurul Dumnezeu viu și adevărat.

 

Dumnezeu ne-a poruncit să ne odihnim într-una din zilele săptămânii, deoarece și El s-a odihnit de lucrarea Sa în ziua a șaptea.

 

Prin toate acestea, Dumnezeu spune poporului Său: “Sunteți poporul Meu, chemați să reprezentați cine sunt Eu. Așa arată o viață trăită după exemplul Meu.”

 

David spune în Psalmi: “Cât de mult iubesc Legea Ta!”  (Psalmii 119:97). Ne-am aștepta să-l auzim spunând că onorează legea sau se teme de legea Domnului. David iubea Legea deoarece îl iubea pe Dumnezeu, dătătorul Legii. Legea reflectă gloria lui Dumnezeu. Este oglinda personalității Lui.

 

Gândiți-vă la diferența dintre un răpitor și un iubit. Răpitorul spune: “Ești al meu!”, bazându-se pe putere. Un iubit spune: “Ești al meu!”, bazându-se pe afecțiune.

 

Unii oameni consideră Cele Zece Porunci ca fiind comenzile unei zeități autoritare care, asemenea unui răpitor, dorește să-și impună vrerea asupra celorlalți. Israeliții au experimentat harul lui Dumnezeu când au ieșit din robia egipteană, în pustie și în Țara Canaanului, și totuși, își doreau un mod de viață asemănător popoarelor păgâne. Dumnezeu le reamintește dovezile dragostei Lui: „Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, care te-a scos din ţara Egiptului, din casa robiei.” (Exodul 20:2). 

 

Cele Zece Porunci sunt o dovadă a dragostei Lui. Domnul Isus a fost întrebat, la un moment dat: “Care este cea mai mare poruncă din lege?” (Matei 22:36). Isus, în loc să aleagă una dintre porunci pe care să o claseze pe primul loc în autoritate, le dă importanță tuturor, spunând: “Isus i-a răspuns: <<‘Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău.’ Aceasta este cea dintâi şi cea mai mare poruncă. Iar a doua, asemenea ei, este: ‘Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.’>>” (Matei 22:37-39).

 

The Beatles cântau: “All you need is love… love is all you need.” (Nu ai nevoie de nimic altceva decât de dragoste… dragostea e tot ce ai nevoie – n.t.). Cum știm ce e dragostea? Cum arată o viață de dragoste? Ce înseamnă sa îl iubești pe Dumnezeu? Ce înseamnă să îmi iubesc aproapele ca pe mine însumi? 

 

Răspunsul îl găsim în cele Zece Porunci.

Primele patru îți vor spune ce înseamnă să Îl iubești pe Dumnezeu (Exodul 20:3-11). Dacă Îl iubești pe Dumnezeu, nu vei avea alți dumnezei în afară de El. Nu îți vei face o imagine a ta despre El, cum ți-ar plăcea ca El să fie, ci Îl vei iubi pentru cine este El. Dacă Îl iubești pe Dumnezeu, nu-I vei profana numele. Îi vei da din timpul tău: timp de închinare, timp de slujire și timp pentru a-ți aduce aminte de eternitatea care îți stă în față și pentru care trebuie să te pregătești.

 

Celelalte șase porunci îți vor spune ce înseamnă să îți iubești aproapele ca pe tine însuți (Exodul 20:12-17). Trebuie să înceapă acasă, cu oamenii apropiați pe care Dumnezeu i-a așezat în viața ta – cinstește-ți mama și tatăl. Iubirea de aproapele înseamnă că privești viața ca pe un dar de la Dumnezeu, care trebuie protejat și păstrat – fii credincios soției sau soțului tău. Iubirea înseamnă că nu vei profita de vulnerabilitatea și slăbiciunea celorlalți. Înseamnă că iți vei ține cuvântul dat, chiar în paguba ta. Să-ți iubești aproapele înseamnă să te bucuri de ceea ce Dumnezeu a dat cuiva, fără a pofti lucrul acela pentru tine.

 

Cele Zece Porunci sunt ca o oglindă care reflectă slava lui Dumnezeu. Ca oameni mântuiți care poartă numele Lui în lume, trebuie să ne ridicăm la înălțimea standardelor divine. Standardul divin este revelat în Cele Zece Porunci, precum și în întreaga Scriptură.

 

Colin Smith, Unlocking the Bible

Sursa foto: Photo by Levi Meir Clancy on Unsplash

 

 

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close