Read it Later
You did not follow anybody yet.

Datorită transmisiunilor în timp real ale televiziunilor și de pe rețelele de socializare putem să vedem ororile războiului mai bine ca niciodată. Ucrainienii sunt un popor mândru și au continuat să-și apere eroic țara împotriva invaziei ruse amăgite de minciunile de la Kremlin. Putin își dorește să restaureze dominația Rusiei asupra lumii, la fel ca în trecut.

Imaginile și video-urile arată rezistența și hotărârea ucrainienilor și sprijinul pe care l-au primit din întreaga lume. Pe lângă recunoașterea eroismului acestora, atât a bărbaților cât și a femeilor, națiunile și oamenii numesc această invazie ca fiind rea și moral nejustificabilă. Este aproape imposibil să privești la ceea ce se întâmplă în Ucraina și să nu fii sensibilizat de realitatea suferinței umane de acolo. Familii au fost despărțite, civili uciși și mii de soldați omorâți. Deși sunt voci care susțin regimul de la Kremlin și puterea pumnului, este surprinzător cât de unite au fost vocile în a-i sprijini pe ucrainieni și pe liderul  acestora, Volodymyr Zelenskyy.

 

Rău moral obiectiv

 

Unul din lucrurile pe care această criză l-a dezvăluit, prin nivelul de sprijin acordat ucrainienilor, este că există niște adevăruri morale înnăscute și obiective în inimile oamenilor. Persoane cu păreri politice și ideologice diferite cad de acord asupra acestor realități morale, indiferent dacă recunosc sau nu. Numim, în mod corect, această invazie malefică și intențiile regimului rusesc ca fiind greșite. Toate acestea se întâmplă în timp ce societățile noastre se autoconving că etica e subiectivă și e doar un construct omenesc.

 

Este aproape imposibil ca să privești la devastarea și la pierderea vieților omenești într-un mod permisiv sau lipsit de consecințe morale. Pe timp de pace sau într-un mediu relativ sigur, este mai ușor să susții relativismul moral sau nihilismul, în timp ce te înșeli singur purtându-te de parcă categoriile morale absolute nu există sau că ne definim fiecare propriile realității. Aceste evenimente tragice ne pot ajuta să ne reamintim ceea ce credem în adâncul ființei noastre: că există un bine și un rău obiectiv, chiar dacă suprimăm aceste adevăruri în mândria și nelegiuirea noastră (Romani 1). Aceasta suprimare a adevărului se vede clar în vremurile noastre, când dorim autonomie morală și hiper individualism, iar ce e bine și moral se supune preferințelor de moment ale fiecăruia.

 

Temelia moralității

 

Dumnezeu ne-a creat pe fiecare după chipul Său și cu capacitatea de a distinge binele și răul. În păcatul nostru, ne amăgim crezând minciuna că suntem autonomi moral si independenți față de Cel care ne-a creat (Geneza 1:26-28, Romani 2:6, Iacov 1:17). Însă, după cum scrie apologetul creștin Cornelius Van Til în cartea “Christian Theistic Ethics” (”Etica creștină teistă” – n.tr.), Dumnezeu nu ne-a creat ca “o foaie nescrisă din punct de vedere intelectual și moral”. Ne-a creat pentru a-L cunoaște și pentru a cunoaște anumite adevăruri despre noi înșine și despre lumea din jurul nostru. Fără un Creator și o rânduială a Creației, răul nu ne-ar deranja și nici nu ne-ar umple de indignare, cum suntem azi în fața acestor tragedii. Teologul Thomas F. Torrance explică în “Divine and Contingent Order” (”Ordine divină și contingentă” – n.tr.) : “răul nu ar reprezenta o problemă pentru noi – mai mult, nici nu am fi conștienți de prezența lui – dacă nu ar exista o rânduială obiectivă și coerentă rațional.”

 

Ca ființe create și dependente, nu putem evita folosirea unui limbaj moral în fața tragediei. Este înrădăcinat în ființa noastră. Confruntându-ne cu aceste situații, pierdem abilitatea de a ne ascunde în spatele ideilor subiective. Suntem confruntați cu faptul că nu putem trăi independenți de Dumnezeu, indiferent ce ne spunem și ce adevăruri reprimăm, în dorința de a fi ca Dumnezeu, definind binele și răul (Geneza 3:4-5).

 

În timp ce continuăm să ne rugăm pentru oamenii din Ucraina și venindu-le în ajutor prin diferite metode, să ne amintim că, deși ceea ce se întâmplă este rău, în cele din urmă binele va învinge; dacă nu în viața aceasta, atunci în cea viitoare (Apocalipsa 21-22). Ne rugăm pentru pace și dreptate în fața luptei dintre bine și rău. Deși adevărul este alterat și dezinformarea face ravagii, există standarde morale absolute pe care Dumnezeu Însuși ni le-a transmis prin Cuvântul Său, prin conștiința noastră și prin lumea creată de El. 

Jason Thacker, ERLC

Sursa foto: Pixabay

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close