Read it Later
You did not follow anybody yet.

Ludwig van Beethoven s-a născut în decembrie 1770, probabil pe 16 decembrie, deoarece a fost botezat pe 17, iar la acea vreme, în Biserica Catolică se obișnuia ca un copil să se boteze în termen de 24 de ore de la naștere. Beethoven este considerat pe scară largă drept unul dintre cei mai buni compozitori clasici, iar opera sa este recunoscută pretutindeni. M-am familiarizat cu Beethoven la o vârstă fragedă prin intermediul mamei mele, care îi cânta ocazional compozițiile la pian, în special Sonata „Clar de lună”, și prin vizionarea filmului „Cea mai lungă zi”, care folosea primele patru măsuri din Simfonia a cincea; acestea răsunau în urechile mele de copil.

Călătoria mea spre aprecierea muzicii este un drum lung și sinuos, ba chiar turbulent. Am cântat în cor în timpul liceului și uneori cânt la parohia noastră locală. Dar cu siguranță nu compun nimic și nici nu cânt la vreun instrument. Cu ceva timp în urmă, scotocind prin vechituri, am găsit vechiul iPod pe care îl aveam când eram în liceu. Șocat că încă mai funcționa, l-am pornit, doar pentru a fi îngrozit de ceea ce ascultam. (Nu e nevoie să intrăm în detalii.)

Pe vremea când eram student, în timp ce învățam și scriam, ascultam frecvent muzică instrumentală liniștitoare care se auzea încet pe fundal. Când eram la Yale și studiam teologia, am început să frecventez parohia St. Mary’s, pentru că avea un cor de cânturi gregoriene, un organist, și interpreta psalmii în latină. În același timp, am început să aprofundez mai mult scrierile muzicale ale lui Sir Roger Scruton, pe care începusem să îl citesc și să îl ascult în timpul facultății, ceea ce m-a obligat să mă aventurez în Anglia pentru a studia cu el chiar înainte de moartea sa, cu iluzia grandioasă de a scrie ceva despre Schubert, de care mă atașasem.

Drumul sinuos spre aprecierea muzicii, acum că pot privi în urmă, a început incontestabil cu Beethoven. Îmi amintesc cu claritate melodiile liniștitoare și frumoase ale lui Beethoven răsunând de pe pianul nostru modest și parțial dezacordat de acasă. Cu toate acestea, exista o liniște în cele câteva piese de Beethoven din cărțile noastre de pian.

Creștinismul, în special catolicismul, susține de mult timp că frumusețea este una dintre căile de acces către Dumnezeu. Din moment ce Dumnezeu este Iubire, frumusețea este, de asemenea, o autostradă către Iubire. Și cu siguranță ajungem să iubim frumusețea atunci când este, de fapt, frumoasă. Beethoven a fost susținut de oficiali ai bisericii în timpul vieții sale, în special de arhiducele Rudolf al Austriei, care a fost mai târziu cardinal-arhiepiscop de Olomouc. Cei doi bărbați au avut o prietenie de durată încă de pe vremea când Beethoven l-a îndrumat pe Rudolf, în tinerețe, să cânte la pian, iar, crescând, Rudolf i-a întors favoarea dragostei pe care Beethoven i-a arătat-o, sponsorizându-i lucrările. (Să nu uităm că, nu cu mult timp în urmă, compozitorii, muzicienii și artiștii de toate felurile trebuiau să găsească sponsori pentru a-și desfășura activitatea).

Cred că este providențial faptul că Beethoven s-a născut în timpul Adventului. Adventul este, pentru creștini, o perioadă remarcabilă a anului, deoarece comemorează cel mai remarcabil eveniment din istoria omenirii: venirea lui Dumnezeu pentru a locui cu omenirea, pentru a iubi și a suferi cu noi în condiția noastră umană (iar Crăciunul este, de asemenea, menit să ne amintească de eventuala a doua venire a lui Hristos). Filozofii secularizați, bineînțeles, au găsit această noțiune ridicolă. Nu numai că încălca principiul impasibilității divine, dar era de asemenea jignitor să se sugereze că zeul înalt al teoriei filozofice s-ar coborî atât de jos încât să fie asaltat de corupția trupului și de patologia sălbatică a emoțiilor umane. Evreii și, mai târziu, musulmanii au considerat, de asemenea, că noțiunea ca Dumnezeul cel Mare să vină să locuiască pe pământ sub formă umană era ceva respingător și contrar naturii lui Dumnezeu.

Critica doctrinei creștinismului privind întruparea evidențiază un lucru evident la alte teologii: problema iubirii. Întruparea, desigur, este unul dintre momentele de vârf ale hristologiei și teologiei, deoarece este momentul în care Iubirea însăși a intrat în cosmos și a locuit cu oamenii pentru a ne arăta calea iubirii, a bunătății și a reconcilierii. Faptul că Dumnezeu a venit să locuiască în trup omenesc, să ia forma unui sclav și să se smerească în moarte – așa cum spune Pavel – este scandalos. Este scandaloasă pentru că ne arată totalitatea iubirii lui Dumnezeu pentru noi.

Beethoven, cel puțin pentru mine, devine un canal al iubirii, deoarece, ascultându-l pe Beethoven, îmi amintesc pentru totdeauna de mama mea, de familia mea și de amintirile dragi ale copilăriei mele înconjurat de o familie care emana iubire și cerea iubire și excelență în toate lucrurile. Nu se cerea nimic mai puțin decât ce era mai bun, pentru că dragostea cere tot ce e mai bun din noi.

Un text de Paul Krause pentru The Imaginative Conservative

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close