Read it Later
You did not follow anybody yet.

Kyle era absorbit de un joc pe telefonul mobil, așa că am întrebat-o pe mama lui: “De când are durerea de burtă?”. Mama lui mi-a spus: “Cred că de aproximativ două zile”. Atunci Kyle a răspuns: “Taci, mamă. Habar n-ai despre ce vorbești”. A început să râdă zgomotos, fără să-și ridice ochii din telefon. Kyle are 10 ani.

Sunt doctor de 29 de ani. Acest fel de limbaj și comportament din partea unui copil de 10 ani era foarte rar în anii 1980 și 1990. Ar fi fost o priveliște foarte neobișnuită acum 10 ani. Însă este foarte frecventă azi. Copiii sunt cufundați într-o cultură a lipsei de respect: pentru părinți, pentru profesori și unul pentru altul. Învață aceste lucruri de la televizor, chiar de la Disney Channel, unde părinții sunt portretizați ca fiind stupizi, rupți de realitate sau absenți. Învață de la celebrități sau de pe internet. Învață de pe rețelele de socializare. Se învață unii pe alții. Poartă tricouri cu mesaje ca acesta: “Nu sunt timid. Doar că nu te plac”.

Provocarea de a crește copii azi este diferită față de acum 30 sau 50 de ani. În trecut, cultura populară sprijinea autoritatea părinților, de la “Andy Griffith Show” în 1960 sau “Family Ties” în 1980. Copiii nu se nasc știind cum să fie respectuoși. Trebuie să fie învățați.

Multiple surse științifice, inclusiv studii efectuate de-a lungul timpului, cum ar “National Longitudinal Study of Youth”, demonstrează că copiii nerespectuoși au mai multe șanse de a crește anxioși și deprimați, sunt de trei ori mai predispuși la a fi obezi, au mai multe șanse de a fi fragili, mai puțin sănătoși și creativi în comparație cu copiii respectuoși.

Nu vă pierdeți speranța. După cum întâlnesc copii de felul lui Kyle în cabinetul meu, tot așa întâlnesc copii care sunt bine-crescuți, respectuoși, fericiți și încrezători. Aceeași rasă, etnie și statut social. Însă părinții sunt diferiți și își cresc copiii diferit.

În ultimii șapte ani am vorbit cu părinții și cu copiii acestora pentru a putea înțelege de ce unii copii sunt respectuoși chiar și când majoritatea celor de o vârstă cu ei nu sunt. Diferența constă în părinți.

Vă prezint câteva din lucrurile pe care acești părinți m-au învățat:

1. Pretindeți un comportament respectuos întotdeauna. Este în regulă să nu fim de acord, dar nu este niciodată în regulă să nu fii respectuos.

2. Faceți din familie o prioritate. Masa în familie este mai importantă decât activitățile extracurriculare.

3. În loc să le sporim părerea bună despre sine, să-i învățăm umilința. Luptați cu imperativul cultural de a fi “extraordinar”.

4. În plus, fără ecrane când sunteți împreună cu copilul: puneți telefoanele deoparte. Fără tehnologie la masă. Învățați-i arta conversației față în față. Fără tehnologie în locurile publice, cum ar fi cabinetul doctorului. Reglementați accesul copilului la rețelele de socializare, la televizor și la orice dispozitiv cu ecran.

Dacă vă doriți să faceți o schimbare, nu fiți subtili. Orice zi este bună pentru a avea o conversație cu copiii voștri, în care le explicați că vor fi niște schimbări în casa voastră: schimbări în felul în care vorbim, ne comportăm și cum ne tratăm unii pe alții. Este posibil să creezi o cultură a respectului în casa ta. Nu este ușor, însă poți să o faci.

Leonard Sax, The Wall Street Journal, 2015

Sursa foto: Photo by Annie Spratt on Unsplash 

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close