Potrivit unui raport recent al Centrului pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC), cazurile de sifilis sunt în creștere în Statele Unite. Raportul oferă o perspectivă interesantă asupra culturii contemporane.
În primul rând, acesta prezintă excepționalismul problemelor de sănătate care fac parte din remodelarea progresivă a societății. La fel cum fumatul tutunului este rău, dar fumatul altor lucruri este considerat în regulă în anumite zone ale societății, tot așa răspândirea bolilor de care se poate scăpa cu ușurință este rea, în timp ce răspândirea bolilor prin promiscuitate sexuală este o simplă problemă tehnică. Și nu poate fi abordată în termenii unui cadru moral mai larg decât cel oferit de „experți” – de obicei nu filozofi morali sau teologi, ci oameni de știință. CDC face apel la un răspuns „la nivelul întregii națiuni” pentru fenomenul sifilisului – o expresie vagă, dar care probabil se va concretiza în prezervative și tratamente, mai degrabă decât în fonduri guvernamentale cheltuite pentru cursuri privitoare la castitate și responsabilitate morală personală. Căci castitatea și responsabilitatea sunt concepte care presupun un cadru moral pentru sex, exact ceea ce cultura noastră a petrecut multe decenii repudiind.
Există aici o lecție reală, dar simplă, pentru cultura occidentală: deși există un leac pentru bolile cu transmitere sexuală, nu există un leac pentru prostie. Revoluția sexuală este unul dintre cele mai eșuate experimente încercate vreodată în istoria omenirii și totuși, în loc să o respingă, societatea continuă să meargă înainte. Toate dovezile eșecului său – flagelul urban al familiilor monoparentale, meniul elaborat de boli, ratele avorturilor, scăderea natalității, obiectificarea și exploatarea femeilor – sunt privite ca un defect al sistemului, un set de probleme tehnice care trebuie abordate cu soluții tehnice. Apoi, se dezvoltă și o cultură lingvistică menită să facă orice critică nelegitimă. Copiii din casele în care mama și tata au rămas împreună sunt „privilegiați”, ca și cum dragostea, autodisciplina și fidelitatea părinților lor ar fi fost cumva cumpărate cu prețul nedrept al nefericirii unor alți copii. A sublinia faptul că anumite modele de comportament sexual sporesc considerabil șansele de a contracta boli cu transmitere sexuală sau că o viață de promiscuitate ar putea pregăti terenul pentru anii de singurătate de mai târziu înseamnă a judeca sau a fi moralist. În mod paradoxal, același lucru nu se aplică celor care recomandă că este periculos să traversezi un drum aglomerat la ora de vârf fără să aștepți culoarea verde a semaforului.
Problemele cu revoluția sexuală sunt jenant de evidente. O filozofie a sexului care îl privește ca fiind recreativ și axat pe satisfacția personală înclină inevitabil spre a vedea cealaltă persoană ca pe un obiect care trebuie folosit. Acesta este motivul pentru care eliberarea sexuală nu s-a dovedit a fi poarta către o utopie feministă, ci a favorizat bărbații. De asemenea, a retrogradat și mai mult copiii, anume la niște elemente care interferează cu împlinirea de sine. Corpurile umane nu se simt bine atunci când le folosim în orice mod dorim, mai ales în domeniul sexual. Și nu am văzut încă efectul deplin al vieții sexuale libere, fără angajamente, asupra celeilalte probleme de sănătate actuale: singurătatea. Aș paria că va intensifica, nu va atenua, problema izolării și a disperării către sfârșitul vieții. Și totuși, revoluția continuă cu pași repezi, fiecare catastrofă fiind pur și simplu încă o problemă pe care experții trebuie să o rezolve.
Istoria omenirii arată că absurditatea evidentă a unei idei este rareori o barieră pentru ca aceasta să devină filozofia dominantă a epocii sale. Faptul că omul se naște liber și că peste tot se află în lanțuri este una dintre ele. Faptul că sexul este o activitate recreativă ușoară și fără costuri este alta. Iar noi plătim un preț greu pentru această fantezie sexuală, fără niciun semn până acum că experții noștri din domeniul științific sunt dispuși să intervină și să joace rolul de conștiință morală în alte sfere decât cele în care pot afirma fără probleme gusturile zilei, cum ar fi drogurile recreaționale, vaporii cu aromă de fructe și alcoolul.
Tatăl meu nu a fost un credincios, dar avea o mulțime de sfaturi bune despre viață. Le transmit gratuit experților cuvintele pe care mi le-a spus despre cum să evit bolile cu transmitere sexuală: „Ține-ți pantalonii pe tine, fiule”. Direct, practic și – spre deosebire de antibiotice – 100% eficient, o sută la sută din timp. Poate că aceasta ar putea fi baza unei abordări la nivelul întregii societăți? Cel puțin, este mai apropiată de realitatea științifică decât lumea fantastică a ideologilor sexuali care au distrus deja atât de multe vieți și au cooptat, se pare, atât de mulți „experți”.
Un text de Carl Trueman pentru First Things