- Subestimezi cât de dispuși sunt oamenii să te ajute.
Putem fi reticenți în a cere ajutor pentru că ne gândim că oamenii pe care i-am putea ruga probabil vor spune nu și, chiar dacă vor spune da, se vor simți inconfortabil cu cererea. Dar studiile arată că este mult mai probabil ca oamenii să răspundă mai favorabil solicitărilor de ajutor decât prevedem și să se simtă mai pozitiv în legătură cu acordarea acestui ajutor decât ne așteaptăm. Oamenii doresc foarte des să ajute și se simt bine atunci când pot face acest lucru.
- Subestimezi cât de mult va ezita cineva să îți ceară ajutorul.
Vezi o persoană dragă care se chinuie și, neștiind ce să faci pentru ea, domolești vina pe care o resimți fiindcă nu ai întins o mână de ajutor, spunând: “Ei bine, dacă ar avea nevoie de ajutor, ar cere-o”. Probabil că nu este așa. Chiar dacă ei înșiși ezită să ceară ajutor, oamenii încă nu iau în considerare în mod obișnuit disconfortul – sentimentele de inadecvare și conștiința de sine încărcată – pe care le resimt alții când fac acest lucru. Dacă aștepți ca cineva să ceară ajutor, probabil că vei aștepta la nesfârșit. Folosește-ți discernământul pentru a evalua de ce au nevoie și apoi intervino.
- Subestimezi cât de mult va fi prețuită aprecierea ta.
Este ușor să lași să treacă neexprimat un gând de recunoștință pentru ceva ce a făcut cineva sau pentru comportamentul cuiva în general, pentru că te gândești că nu va însemna atât de mult pentru ei sau că îi va face să se simtă ciudat. Dar cercetările arată că oamenii supraestimează cât de inconfortabil va fi pentru cineva să primească o expresie a recunoștinței și subestimează cât de mult va aprecia persoana respectivă acest lucru. Nu ezita niciodată să îți exprimi recunoștința față de ceilalți.
- Subestimezi impactul pozitiv pe care îl are oferirea unui compliment.
Aici este același lucru aici ca și în cazul expresiilor de recunoștință: oamenii supraestimează cât de stânjenitor va fi să ofere un compliment și subestimezi cât de bine îl va face să se simtă pe destinatarul acestuia. Oferă laude liber și în mod constant.
- Subestimezi cât de mult va aprecia cineva faptul că verifici ce mai face.
Scrii un mesaj către un vechi prieten cu care nu ai mai vorbit de mult timp. Ceva de felul: “Hei! Mă gândeam la tine astăzi. Ce-ai mai făcut?”. Dar apoi ștergi mesajul, gândindu-te: “Hmm, poate va crede că sunt ciudat că i-am scris așa, din senin”. Nu este așa: cercetările arată că oamenii apreciază un mesaj de de acest fel mai mult decât ai crede, și cu cât ai fost mai distant și cu cât mesajul apare mai pe neașteptate, cu atât mai mult îi va bucura. Așadar, data viitoare când te gândești la un vechi prieten, trimite acel mesaj.
Un text de Brett & Kate McKay pentru The Art of Manliness
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează