Read it Later
You did not follow anybody yet.

Cu toții am avut o mulțime de experiențe sociale foarte bune. Cu toții știm cât de bine ne simțim să fim complimentați, apreciați, să ni se întindă mâna. Cu toate acestea, atunci când ne gândim să practicăm astfel de obiceiuri cu ceilalți, ezităm. Ne facem griji că va fi jenant sau ne gândim că persoanei respective nu-i va păsa cu adevărat de gestul nostru.

Această nepotrivire între percepția noastră despre cum se comportă ceilalți cu noi și cum credem că ceilalți vor percepe modul în care noi ne comportăm cu ei este creată de egocentrismul nostru înnăscut. Ne lăsăm prinși în gândurile noastre. Dacă am observat că ne-am comportat ciudat în timpul unei interacțiuni, ne gândim că și cealaltă persoană a observat stânjeneala noastră. Ne luptăm să trecem dincolo de propriile sentimente pentru a ne pune în locul celeilalte persoane; dacă a face ceva nu ne dă un sentiment pozitiv, nu ne putem imagina surpriza plăcută pe care o va crea în altcineva.

S-au făcut nenumărate studii despre eșecul uman de a citi cu acuratețe mințile altor persoane. Dar slăbiciunea noastră are efecte foarte reale asupra vieții noastre sociale, demotivându-ne să facem genul de lucruri care ne vor ajuta să dezvoltăm legături mai trainice și mai pozitive cu prietenii, familia și chiar cu străinii.

Mai jos sunt prezentate nouă iluzii de care trebuie să fim conștienți. Înțelegerea lor te va ajuta să fii mai proactiv și mai încrezător în interacțiunile sociale.

1. Subestimezi cât de mult îți va face plăcere să vorbești cu un străin.

Oamenii din metrou și din alte locuri publice au tendința de a rămâne singuri – ascultând muzică cu căștile în urechi, uitându-se în gol. Sunt reticenți în a începe o conversație cu cei din jurul lor pentru că se gândesc că deschiderea lor va fi respinsă sau că încercarea de conversație va fi greoaie. Dar un astfel de pesimism este exagerat; studiile au constatat că, atunci când începi o conversație cu un străin, interacțiunea este mai binevenită și mai plăcută decât te-ai aștepta. Nu se știe niciodată unde va duce o conversație cu un străin; cel puțin, te va face să te simți un pic mai fericit.

2. Subestimezi cât de mult te plac noii cunoscuți.

După ce ai cunoscut pe cineva la o petrecere, te duci acasă și te gândești: “Doamne, ce ciudat am fost! Probabil că ei cred că sunt un adevărat neghiob”. De fapt, probabil că nu cred asta. De obicei, oamenii te plac și se bucură de compania ta mult mai mult decât crezi. Cercetătorii numesc decalajul dintre ceea ce crezi că oamenii cred despre tine și ceea ce cred ei cu adevărat despre tine “diferența de simpatie” și poate dura mult timp. Chiar studenții care împărțeau o cameră de cămin și interacționau zilnic credeau că colegii lor de cameră îi plăceau mai puțin decât îi plăceau de fapt, sentiment care persista timp de mai multe luni. Așadar, petrece mai puțin timp gândindu-te la cât de prost crezi că te-au perceput ceilalți.

3. Subestimezi cât de mult le va păsa oamenilor de conversații personale.

Cei mai mulți oameni spun că ar dori să treacă dincolo de discuțiile mărunte pentru a avea conversații mai profunde și mai semnificative cu noii cunoscuți. Cu toate acestea, ei sunt reticenți în a împărtăși soiul de lucruri care ar face posibile aceste conversații mai profunde. Acest lucru se datorează faptului că supraestimează cât de ciudat va fi să facă acest lucru și subestimează cât de mult vor fi interesați oamenii de astfel de dezvăluiri. În realitate, cercetările arată că oamenilor le pasă de detaliile personale ale vieții tale mai mult decât crezi. Nu vrei să împărtășești prea mult, bineînțeles, dar nici nu te încăpățâna să te limitezi doar la cele mai superficiale conversații.

4. Subestimezi cât de mult se va gândi altcineva la tine după o conversație.

Ai o conversație semnificativă și interesantă cu un străin sau cu un bun prieten și te trezești că ruminezi lucrurile discutate în orele și chiar zilele următoare. Dar te gândești că acea conversație nu a fost la fel de semnificativă pentru cealaltă persoană și că nu face același lucru. Greșit. Studiile demonstrează că oamenii rămân în mintea partenerilor lor de conversație mai mult decât știu și că aceștia “își amintesc poveștile lor și revin la sfaturile lor”.

Un text de Brett & Kate McKay pentru The Art of Manliness

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close