Read it Later
You did not follow anybody yet.

„Îmi pare rău”, îmi amintesc că mi-a spus tata. „Îmi pare rău și te iubesc.”

Nu a spus pentru ce îi părea rău. Nu a menționat vânătăile în formă de mână care mă dureau în sus și în jos pe corpul meu mic de 11 ani. Nu părea să înțeleagă cât de speriată și devastată am fost. Dar era prima dată când îl auzeam pe tata cerându-mi scuze, iar ușurarea pe care mi-a adus-o s-a simțit ca o ploaie după o secetă.

În spatele minții mele, o voce mică îmi spunea: „Nu te încrede în asta”. Își cere scuze doar pentru că mama l-a amenințat că-i va spune pastorului nostru dacă nu o face. Am respins acea voce. Mi-am înăbușit îndoielile. M-am rugat atât de mult timp ca tata să se schimbe. Încercasem să fiu o fiică bună care să-i amintească de Iisus.

Scuzele lui, oricât de vagi ar fi fost, erau o speranță și un semn că Dumnezeu lucra. Sau nu era așa?

Avea să treacă aproximativ un deceniu până să-l aud pe tata cerându-și din nou scuze. Inițial, nu am presupus că o făcea cu sinceritate. Până atunci, eu deja îl demascasem. Îi spusesem pastorului nostru totul. Tata se afla sub disciplina bisericii. Căsnicia lui imploda. Nu avea nimic de câștigat dacă mințea, nu-i așa?

Și apoi s-a întâmplat ceva ciudat. Pe măsură ce am început să-mi împărtășesc povestea cu pastorii, familia și prietenii, tata recunoștea și își cerea scuze pentru lucrurile pe care le făcuse, dar apoi, câteva săptămâni sau chiar zile mai târziu, susținea că nu-și amintea nimic din toate acestea. Spunea că nu-și amintea că m-a bătut, că m-a aruncat pe scări sau chiar că nu-și amintea de scuzele sale recente pentru acele evenimente. Nu-și amintea de comentariile sale sexuale, de faptul că a aruncat cu un cuțit în mine sau că m-a amenințat că mă va împușca. Își cerea scuze, apoi se retrăgea. Își amintea, apoi pretindea că a uitat. Întoarcerea și revenirea asta a durat poate un an, până când am simțit că îmi pierd mințile.

„Nu știu ce să cred”, i-am spus într-o zi la telefon. Ghemuită pe podeaua bucătăriei, am vorbit printre suspine. „Pot să cred fie că ești nebun și nu ai știut ce faci, fie că ești rău și ai înțeles pe deplin”.

„Nu sunt nebun”, mi-a răspuns el calm. „Va trebui să accepți că sunt rău.”

Am avut multă experiență cu oameni cărora nu le părea rău de faptele lor: abuzatori recidiviști care au comis abuzuri asupra copiilor pe parcursul a două decenii, în plus, violență domestică și abuzuri sexuale. Toate acestea au fost întărite și agravate de abuzul psihologic, care a continuat până la vârsta de 30 de ani. Datorită trecutului meu, am acumulat o anumită înțelepciune practică. Datorită credinței mele, am apelat la Biblie pentru îndrumare atunci când disting pocăința reală de cea falsă.

Există păcătoși încăpățânați care refuză să-și ceară scuze, mincinoși care pretind că le pare rău când nu le pare, și ipocriți care pot crede cu adevărat că le pare rău, dar nu au simpatie sau nu înțeleg pocăința biblică. Așadar, care sunt atributele pocăinței autentice? Iată opt semne pe care le-am cules din viață și din Cuvântul lui Dumnezeu.

  1. O persoană pocăită este îngrozită de păcat

Îngrozită de ceea ce a făcut, ea se va umili, va plânge durerea pe care a provocat-o și va avea inima frântă de această convingere. Așa cum s-a jelit profetul în Isaia 6:5: „Vai de mine! Sunt ruinat! Căci sunt un om cu buze necurate și trăiesc în mijlocul unui popor cu buze necurate”.

  1. Persoana în cauză înceracă să facă pace cu cei pe care i-a rănit

În Luca 19:1-10, citim povestea lui Zaheu și generozitatea de care a dat dovadă ca parte a pocăinței sale. Vameș, hoț și asupritor al poporului lui Dumnezeu, Zaheu a încercat să facă pace: „Aici și acum dau jumătate din bunurile mele săracilor. Și dacă am înșelat pe cineva cu ceva, voi restitui de patru ori suma”. Iar Isus a confirmat autenticitatea pocăinței lui Zaheu: „Astăzi a venit mântuirea în casa aceasta”.

  1. Acceptă consecințele păcatelor sale

O persoană cu adevărat pocăită va accepta consecințele faptelor ei. Acestea pot include pierderea încrederii celorlalți, renunțarea la o poziție de autoritate sau supunerea față de autoritățile lumești, cum ar fi forțele de ordine. Când tâlharul de pe cruce s-a pocăit, i-a spus tovarășului său: „Nu te temi tu de Dumnezeu?… Suntem pedepsiți cu dreptate, căci primim ceea ce merită faptele noastre” (Luca 23:40-41). Iar Isus i-a lăudat pocăința, asigurându-l de mântuirea sa: „Adevărat îți spun că astăzi vei fi cu Mine în Rai” (Luca 23:43).

  1. Nu așteaptă și nu cer iertare

Adesea, agresorul meu mi-a spus: „Dacă nu mă ierți, Dumnezeu nu te va ierta”. Dar această poziție amenințătoare indică o pocăință nesinceră. Este lipsită de iubire, manipulatoare și implică faptul că agresorul nu acceptă sau nu înțelege gravitatea a ceea ce a făcut. Când Iacov s-a apropiat de Esau și s-a pocăit, nu se aștepta la milă, cu atât mai puțin la compasiune. În Geneza 32, citim că a simțit „groază”. A anticipat un atac și s-a considerat nedemn de bunătate. De fapt, Iacov era atât de sigur că va fi pedepsit, încât și-a despărțit soțiile, copiii și servitorii de el, ca nu cumva mânia lui Esau să se abată și asupra lor.

  1. Simt profunzimea durerii pe care au provocat-o

O persoană pocăită nu va încerca să minimizeze sau să scuze ceea ce a făcut. Nu vor indica toate faptele lor bune ca și cum aceste acțiuni ar compensa sau anula cumva răul. Vor considera chiar și „faptele lor drepte” ca fiind „haine mânjite” (Isaia 64:6). Ei nu vor face partea ofensată să se simtă rușinată pentru că este rănită sau supărată. Nu vor da vina pe victimele lor sau pe alți oameni pentru că ei i-au făcut să păcătuiască. Mai degrabă, își vor asuma responsabilitatea, vor recunoaște răul pe care l-au făcut și își vor exprima remușcările.

  1. Își schimbă comportamentul

O persoană cu adevărat pocăită își va da seama că are nevoie ca Dumnezeu să îi sfințească inima. Ea va lucra proactiv pentru a-și schimba comportamentul și va lua măsuri pentru a evita păcatul și ispita. Acest lucru poate însemna să consulte un consilier, să meargă la dezintoxicare sau să ceară prietenilor, pastorilor sau forțelor de ordine să le ofere sprijin sau să le supravegheze. Luați în considerare contrastul puternic dintre Saul, persecutorul bisericii, înainte de mântuire și după. Faptele Apostolilor 9 ne spune că, deși unii creștini au ezitat, în mod normal, să aibă încredere în el, caracterul său se modificase deja în mod dramatic.

  1. Ei acordă spațiu pentru vindecare

Roada Duhului include răbdarea, bunătatea, harul și stăpânirea de sine (Gal. 5:22-23). O persoană cu adevărat pocăită le va demonstra în mod constant. Nu se va simți îndreptățită să aibă încredere sau să fie acceptată; mai degrabă, va fi umilă, modestă și dispusă să își sacrifice propriile dorințe și nevoi în beneficiul părții vătămate. Nu ne vor presa să ne grăbim și să „trecem peste” sau să „mergem mai departe”. Mai degrabă, ne vor înțelege neîncrederea, ne vor recunoaște durerea și vor respecta limitele pe care le-am solicitat.

Ca abuzator, și-au iubit păcatul mai mult decât te-au iubit pe tine. În calitate de păcătos pocăit, ar trebui să te iubească mai mult decât păcatul și mândria lor.

  1. Sunt uimiți de iertare

Dacă o persoană se simte îndreptățită să fie iertată, nu prețuiește iertarea. Când Iacov a primit iertarea lui Esau, a fost atât de uimit încât a plâns: „Să-ți văd fața este ca și cum aș vedea fața lui Dumnezeu, căci m-ai primit cu bunăvoință” (Gen. 30:10). Iacov și-a dat seama că iertarea este un miracol divin, o imagine a lui Mesia și un semn al milei Domnului. Deși Iacov și Esau nu-și mai vorbiseră de 40 de ani, Iacov știa că Dumnezeu i-a permis lui Esau, prin har, să-l ierte.

Atunci când aceste opt semne ale pocăinței sunt prezente în mod autentic, suntem binecuvântați. Agresorul nostru a renunțat la rău, iar Dumnezeul păcii este glorificat. Dar ce facem atunci când aceste semne nu sunt prezente? Ce facem atunci când cineva minte că îi pare rău pentru a evita consecințele sau se folosește de bunăvoința noastră ca de o ocazie de a ne răni din nou?

Timp de mai bine de trei decenii, L-am implorat pe Dumnezeu să îl cheme pe tatăl meu abuziv la pocăință. În schimb, la fel ca Faraon, inima lui nu a făcut decât să se împietrească. Pretențiile sale de schimbare s-au dovedit a fi o strategie pe care a folosit-o pentru a-și permite răutatea. Propria mea dragoste și încredere au fost folosite ca armă pentru a mă trăda.

În cele din urmă, a trebuit să accept faptul că tatăl meu nu voia să se facă bine. Și oricât de mult l-aș fi iubit și oricât de mult mi-aș fi dorit să se pocăiască, să se schimbe, să fie un tată bun, să mă iubească și să-L iubească pe Isus, mântuirea este lucrarea lui Dumnezeu, iar eu nu puteam să-l repar pe tatăl meu. Uneori, cel mai iubitor lucru pe care îl putem face pentru o persoană este să nu o mai lăsăm să ne rănească.

Un text de Jennifer Greenberg pentru The Gospel Coalition

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close