Read it Later
You did not follow anybody yet.

Când ne gândim la cuvintele virtute sau caracter, mintea noastră zboară la moralitatea în acțiune. Ne gândim, de exemplu, la cavalerism (un domn care îi deschide ușa unei doamne) sau la altruism (dorința de a renunța la plăcerea personală pentru a ajuta pe altcineva).


Philip E. Dow pledează pentru virtutea care se extinde dincolo de acțiuni. În cartea sa “Virtuous Minds: Intellectual Character Development”, el enumeră și descrie șapte virtuți intelectuale care sunt corelate obiceiurilor noastre mintale și care sunt extrem de valoroase pentru o gândire corecte. Deci, care sunt acele șapte virtuți? Și cum le putem aplica?

 

1.Curajul intelectual

 

Cu toții îi admirăm pe cei curajoși: mama care aleargă într-o clădire în flăcări pentru a-și salva fiul, spionul care intră pe teritoriul inamic într-o misiune periculoasă sau adolescenții din “The The Boys who Challenged Hitler”, care și-au folosit talentele pentru a se împotrivi regimului nazist. Cei curajoși înaintează în ciuda fricii și rămân neclintiți în loialitatea lor față de ce e bine.

 

În domeniul intelectual, curajul implică efortul hotărât și angajamentul ferm față de adevăr, chiar și atunci când acest adevăr ar putea răni. Dorim să punem întrebări dificile? Dorim să continuăm șirul ideilor, chiar dacă amenință să ne zguduie temeliile perspectivei asupra lumii? Cei curajoși intelectual vor spune “da”.

 

2. Atenția intelectuală

 

Atenția intelectuală este a doua virtute intelectuală și se referă la nevoia de a fi precis, rănbdător și atent mintal. Adevărații gânditori trebuie să fie atenți la detaliile preocupărilor lor intelectuale, trebuie să aibă grijă să examineze fiecare parte a gândirii și a raționamentului lor.

 

Dow face referire la câteva situații în care atenția intelectuală a fost neglijată, dintre care unele au avut consecințe drastice. Un citat greșit atribuit președintelui a prezentat riscul de a dăuna reputației celebrului autor David McCullough, iar omiterea unui singur simbol informatic a cauzat prăbușirea devastatoare a navetei spațiale americane Mariner 1.

 

Deși greșelile pot fi fără intenție, ele reflectă adesea caracterul celor care le-au comis. “Atât înșelăciunea intenționată, cât și nepăsarea intelectuală produc minciuni”, scrie Dow, “iar oamenii nu au încredere în mincinoși.”

 

3. Tenacitatea intelectuală

 

Tenacitatea este unul dintre cuvintele mele preferate. Este forma substantivală a adjectivului “tenace”, care înseamnă “dârz, perseverent, persistent, stăruitor în a căuta ceva valoros sau dorit”. Oamenii tenace intelectual sunt dispuși să meargă înainte, chiar când întâmpină opoziție.

 

Vedem exemple de tenacitate intelectuală în jurul nostru. Cercetătorul care își continuă experimentele după numeroase încercări eșuate; scriitorul care este la a 28-a versiune și tot își revizuiește lucrarea; și cercetătorul în filozofie care își construiește și reconstruiește argumentul pe măsură ce apar noi dovezi. Se spune că “lucrurile bune au nevoie de timp”, iar cei cu tenacitate intelectuală sunt dispuși să lucreze din greu în căutarea adevărului.

 

4. Imparțialitatea intelectuală

 

Dow evidențiază trei caracteristici ale unei persoane imparțiale intelectual. În primul rând, aceste persoane sunt deschise să evalueze echitabil diferite opinii. În al doilea rând, încearcă să vadă concepte sau probleme din perspectiva adversarului lor. Și în al treilea rând, pun adevărul mai presus de propriile idei. Astfel, cei imparțiali intelectual se apropie de lume dintr-o perspectivă echilibrată, asigurându-se că nu sunt atât de angajați față de propriile gânduri încât să nu ia în considerare opinia altora.

 

Într-un context practic, impartialitatea poate însemna să examinezi ambele părți ale unui argument înainte de a lua o decizie, a analiza ideile oponentului înainte de a te gândi la un răspuns sau a fi atent și a asculta înainte de a răspunde. O persoană imparțială va lua în considerare toate punctele de vedere, recunoscând că perspectivele altora rareori există fără niciun motiv.

 

5. Curiozitatea intelectuală

 

Dacă ai avut de-a face cu copii mici, știi că întrebările lor nu se opresc niciodată. “De ce face asta?”, “Unde mergem?”, “Am ajuns încă?”. Copiii știu intuitiv cum să fie curioși și se bucură să exploreze lumea din jurul lor. La fel ca și copiii, adevărații gânditori nu ar trebui să fie mulțumiți cu propria lor (poate greșită) viziune asupra lumii. Mai degrabă, ei ar trebui să exploreze adâncimea realității care îi înconjoară, punând întrebări înțelepte și căutând să înțeleagă corespunzător ceea ce îi înconjoară. “Dacă nu suntem obișnuiți să punem întrebări de tipul ‘de ce’”, scrie Dow, “vom rămâne într-un punct mort, nedezvoltându-ne și nebucurându-ne de bogăția ce vine dintr-o viață bine analizată.”

 

6. Sinceritatea intelectuală

 

Nu sunt multe lucruri care mă impresionează mai mult decât sinceritatea. Într-o cultură care este obișnuită cu minciunile, poate fi greu să găsești pe cineva care nu dorește să flateze, să înșele sau să sucească adevărul pentru câștiguri personale. Este important să spui adevărul, chiar și atunci când doare.

 

Sinceritatea intelectuală este strâns legată de curaj, deoarece atunci când suntem tentați să nu spunem adevărul, este deoarece sinceritatea ne-ar putea răni. Un student copiază la examen pentru a evita o notă proastă, un profesor citează studii care nu există pentru a-și păstra reputația. Curajul ne poate ajuta sală manifestăm virtutea sincerității intelectuale, în ciuda consecințelor nedorite pe care sinceritatea uneori le aduce.

 

7. Modestia intelectuală

Nimănui nu-i plac lăudăroșii. În viața lor intelectuală, lăudăroșii pot fi și mai puțin plăcuți deoarece, în cele mai multe cazuri, mândria lor le va sta în calea interacțiunilor ponderate cu un subiect. Aceștia pot fi convinși că au dreptate, chiar și atunci când există dovezi solide în sens contrar.

 

Desigur, modestia intelectuală nu înseamnă că trebuie să ajungi la concluzia că ești incapabil să găsești adevărul. Adevărata modestie intelectuală înseamnă să ai o percepție precisă a abilităților tale și, atunci când este necesar, să cedezi cu înțelepciune în fața autorităților intelectuale.

 

Ce fac aceste virtuți?

 

Toate cele șapte virtuți intelectuale sunt esențiale pentru o viață intelectuală solidă. Fiecare dintre ele abordează un aspect al caracterului mental, chemându-ne să interacționăm în mod înțelept și onorabil cu lumea noastră. Și sunt lucruri pe care le putem aplica practic și de la care putem beneficia. După cum spune Dow într-o analogie potrivită despre utilitatea caracterului intelectual:

 

“Caracterul intelectual este ca o bancă în care putem investi sau din care putem retrage. Fiecare alegere pe care o facem pentru a ne antrena și îmbunătăți mintea este un alt dolar în bancă. De fiecare dată când decidem să fim leneși sau nepăsători în gândire, scoatem un alt dolar. Când vine momentul să luăm decizii importante în viață, vrem să găsim un cont plin de capital intelectual, nu unul gol de mult timp.”

 

Cu alte cuvinte, virtuțile intelectuale, atunci când sunt cultivate cu credință și aplicate în mod corespunzător, vor îmbogăți și întări viața noastră mintală.

 

Aletheia Hitz, Intellectual Takeout

 

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close