Read it Later
You did not follow anybody yet.

1. Intră într-o relație în scopul căsătoriei, și nu pentru a alunga plictiseala și singurătatea.

Tip: Pentru plictiseală există hobbyuri, iar pentru singurătate, familie și prieteni.

2. Nu începe o relație de prietenie prea repede. E greu să fii singur, dar e mult mai greu să duci cu tine în căsnicie poveri acumulate din relații eșuate. E foarte improbabil ca o relație la 16-17-18 ani să ducă la căsătorie. Așadar, nu intra in relații decât atunci când ești gata să te căsătorești.

Tip: Când ești gata? Când ești matură fizic, emoțional, psihic și spiritual și poți să ai grijă și de altcineva pe lângă tine. Dacă încă te cerți cu mama și trântești ușile după tine, mai trebuie să crești.

3. Nu ține o relație de prietenie prea lungă. Prin “prea lungă” mă refer la suficient de lungă încât să te ducă la păcat sau aproape de el. Depinde de cât de tare ești, dar noi știm că nimeni nu e prea tare.

Tip: Daca insistați la un număr, as zice că 2 ani e deja lungă.

4. Nu ține o relație de prietenie prea scurtă. Prin “prea scurtă” mă refer la suficient de limitată încât să nu-ți dai seama în ce te bagi când decizi să te căsătorești. Relația e prea scurtă atunci când n-ai apucat să treci prin situații care te fac să vezi omul de lângă tine dincolo de ce se vede în mod normal. Pe scurt, le-aș numi «crize».

Tip: O relație prea scurtă, în general, aș zice că e în jur de 3-6 luni.

5. Nu te căsători cu cineva a cărui familie și anturaj nu le cunoști. Ai nevoie să întelegi omul de lângă tine, și mai mult, să-i cunoști anturajul, familia, prietenii, și cum se relationează la ei.

Tip: Acestea sunt un “sample” a ceea ce vei primi tu în căsnicie.

6. (Mai trebuie spus?) Nu intra într-o relație cu un tânăr necredincios. Oricât de “de treabă” ar fi și “mai bun decât un credincios”, nu vei avea un front comun obiectiv pentru a trata diferențele și neînțelegerile. Când eu și David avem păreri diferite, le punem amândoi deoparte și vedem ce zice Biblia, apoi ne aliniem amândoi dupa ea, după ce vrea Dumnezeu. Așa suntem una în gândire și simțire. Dacă nu ai Scriptura și pe Cristos, după ce te aliniezi? Unul dintre parteneri îl va domina mereu pe celălalt.

Tip: nu toți tinerii catehizați, botezati, merși pe la biserică sunt credincioși. De aceea e nevoie de multă rugăciune, discernământ și atenție.

7. Ai in minte “tatăl model” mai mult decât “prințul model”. Nu-ți face o listă de calități a viitorului partener în stilul filmelor hollywoodiene. Oricât pare de romantic, nu e esențial ca viitorul tău soț să știe să-ți cânte serenade la chitară sau chiar să te facă să râzi. Nici macar nu trebuie să fie “your best friend”.

Tip: Gândește-te la omul pe care vrei să-l ai lângă tine în situațiile grele din viață, nu în concedii. Dacă băiatul petrece mai mult timp în oglindă, pe jocuri video sau social media (sau nefăcând nimic productiv) decât muncește, voluntariază sau învață, încă nu e bun de însurătoare. Observă capacitatea lui de a face lucrurile necesare mai mult decât lucrurile care îi plac. Viața de familie e foarte mult despre ce e necesar și mult mai puțin despre ce ne place. Ideal – să-i placă ce e necesar: munca, îngrijirea altora, planificarea pe termen lung și executarea diligentă a planurilor sale. Cu riscul de a fi categorisită ca fanatică, aș spune: gândește-te la un “tânăr pe care îl admiri” mai mult decât un “tânăr pe care îl iubești/placi”.

Pentru că orice om poate fi iubit, dar nu orice om poate fi admirat. Iar ca soț, ca tată, căruia i se cere să-și iubească soția precum Cristos biserica, și să aibă grijă de cei din casa lui, prin definiție, acel tânăr va trebui să fie înarmat cu calități de admirat.

Text scris de Manana Lavric

 

Photo by Yoann Boyer on Unsplash

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close