Read it Later
You did not follow anybody yet.

Toamna este, de obicei, începutul sezonului premiilor pentru filme, când Hollywood-ul își lansează filmele de “prestigiu” în speranța de a obține atât critici pozitive, dar și încasări cât mai mari. Din păcate, tendința pentru filmele de orice gen este de a promova excesul explicit, devianța sexuală, decadență morală și, uneori, nihilismul fățiș.

Este de înțeles că multe dintre familiile creștine și nu numai își doresc altceva: filme de înaltă calitate, dar și pline de speranță, compasiune, dar care să fie și plăcute; filme pe care să nu te simți stânjenit să le privești cu familia și prietenii creștini.

 

Pentru publicul avizat care caută un film edificator pe care să îl vizioneze în această toamnă, fie acasă, fie la cinematograf, iată șapte exemple pe care să le ia în considerare. Nu toate filmele de pe această listă sunt potrivite pentru toate vârstele, iar cele mai multe dintre ele nu sunt “creștine” sau tangențial creștine. Dar toate sunt distractive, înălțătoare și lăudabile.  



A Million Miles Away

 

Aceasta este o relatare clasică de reușită în ciuda adversităților, inspirațională, care ne prezintă povestea adevărată a lui José Hernández, primul fermier imigrant care a călătorit în spațiu. Filmul se bazează pe autobiografia lui Hernández și celebrează virtuțile unei familii puternice, ale unei căsnicii sănătoase, ale educației și ale perseverenței în a atinge obiective aparent imposibile. Regizat de Alejandra Márquez Abella și avându-l în rolul principal pe extrem de talentatul Michael Peña, filmul scoate în relief cultura și valorile latino-americane. Luați niște șervețele și bucurați-vă de acest film minunat acasă, împreună cu familia dumneavoastră.



Are You There God? It’s Me, Margaret.

 

Bazată pe romanul lui Judy Blume din 1970, noua adaptare cinematografică a lui Kelly Fremon Craig a fost lansată la începutul acestui an în cinematografe și este acum disponibilă online. La fel ca și cartea, filmul explorează stângăcia pubertății și dinamica tensionată a vieții de gimnaziu pentru fetele preadolescente, însă face acest lucru cu mai mult tact decât alte filme despre maturizare. Pentru părinții de fete preadolescente, care s-ar putea identifica cu protagonista titulară de 11 ani (interpretată de Abby Ryder Fortson), acest film ar putea fi un bun subiect de conversație.

 

După cum indică și titlul, povestea implică și elemente spirituale interesante, deoarece Margaret (al cărei tată este evreu, iar mama a crescut creștină) Îl caută pe Dumnezeu în rugăciune adesea în mijlocul luptelor sale zilnice. Teologia filmului este confuză, cu siguranță, dar este revigorant să vezi cum căutarea unui copil după Dumnezeu ocupă un rol atât de central într-un film mainstream. 



The Covenant 

 

Un alt film lansat mai devreme în 2023 (din păcate ratat de multe categorii de public) este The Covenant al lui Guy Ritchie. Plasat în timpul războiului din Afganistan, filmul examinează relația dintre personalul militar american și interpreții afgani care și-au riscat viața pentru a-i ajuta. Jake Gyllenhaal și Dar Salim strălucesc în rolul sergentului de armată John Kinley și al interpretului Ahmed, iar fraternitatea lor transculturală este inima filmului.

Așa cum sugerează și titlul, The Covenant examinează conceptul de relații bazate pe angajament (în acest caz, prietenia) și datoriile pe care le avem atunci când se fac sacrificii de o parte a relației. Prin povestea specifică camaraderiei din timpul războiului, filmul oferă o bază bună pentru discuții despre har, vinovăție și Evanghelie.

 

 

Dreamin’ Wild

 

Acest film a venit și a plecat din cinematografe în această vară cu puține surle și trâmbițe. Dar este unul dintre preferatele mele din acest an. Regizat de Bill Pohlad și avându-l pe Casey Affleck în rolul principal, filmul spune povestea adevărată a fraților Donnie și Joe Emerson. Aceștia au înregistrat un album în studioul de acasă (Dreamin’ Wild) la sfârșitul anilor ’70, pe când erau adolescenți, dar nu și-a găsit cu adevărat un public până când nu a fost descoperit de un colecționar de discuri vechi, trei decenii mai târziu.

 

Este o poveste fascinantă despre suișurile și coborâșurile unei vieți creative, dar și despre darul familiei și despre modul în care ne sprijinim unii pe alții în visele care trăiesc, mor și reînvie. Affleck nu a jucat niciodată mai bine, iar mie mi-au plăcut în mod deosebit scenele cu tatăl său, interpretat de Beau Bridges. 



Lola

 

Cel mai artistic film de pe această listă (și, probabil, nu este pe placul tuturor), LOLA este totuși unul dintre cele mai originale (și plăcute) filme din 2023. Filmul, care a avut un buget infim, combină inteligent elemente ale genurilor “found footage”, călătorie în timp științifico-fantastică  și istorie alternativă. Acesta împachetează o mulțime de imagini și idei intrigante în scurta sa durată de 79 de minute. Fără a dezvălui prea multe, intriga filmului se învârte a două surori din Anglia anilor 1940 care descoperă o modalitate de a intercepta transmisiunile radio și TV din viitor.

 

Filmul este, pe de o parte, o ficțiune speculativă amuzantă de istorie alternativă a celui de-al Doilea Război Mondial. Dar, la un nivel mai profund, pune întrebări oportune despre pericolele pe care le presupune manipularea tehnologiilor pentru a obține câștiguri pe termen scurt, fără a lua în considerare consecințele pe termen lung. Seamănă cu un episod din Black Mirror, care îndeamnă la reflecție, dar fără conținutul explicit.



Ordinary Angels

 

Scris și regizat de Jon Gunn (scenaristul filmelor Jesus Revolution și American Underdog) și produs de frații Erwin (Jesus Revolution, I Can Only Imagine), Ordinary Angels este cel mai recent exemplu de creștere a nivelului calitativ al filmelor religioase. Filmul îl are în rolurile principale pe actorul creștin Alan Ritchson, care uneori postează videoclipuri despre credință și apologetică pe YouTube, precum și pe actrița laureată cu Oscar, Hilary Swank.

 

Bazat pe o poveste reală, filmul inspirațional portretizează un tată văduv pe nume Ed (Ritchson) care încearcă să găsească bani pentru a plăti tratamentele medicale pentru fiica sa bolnavă în stare critică. Swank interpretează rolul unei bune samaritene, Sharon, care îl ajută pe Ed să strângă bani. În niște mâini mai puțin capabile, povestea s-ar fi putut transforma într-un film previzibil și siropos. Dar Gunn și distribuția sa talentată aduc o nuanță și o măiestrie lăudabilă poveștii, chiar înfățișează bunătatea ei ca fiind necomplicată. 



Surprised by Oxford

 

Am fost un mare fan al autobiografiei lui Carolyn Weber, Surprised by Oxford, când am citit-o în urmă cu un deceniu. Pe lângă faptul că a realizat un portret frumos al lui Oxford și al unei povești de dragoste interesante, cartea lui Weber relatează convertirea autoarei, care s-a desfășurat într-o manieră nu foarte diferită de cea a lui C. S. Lewis (de aici și aluzia din titlu la Surprised by Joy). Este o carte genială, plină de dramatism, așa că cel mai surprinzător lucru în legătură cu faptul că Surprised by Oxford a fost adaptat ca film este că a durat 10 ani pentru ca acest lucru să se întâmple.

 

Al doilea cel mai surprinzător lucru? Este un film despre credință care chiar este bun. Filmul va fi lansat în cinematografe în număr limitat la sfârșitul acestei luni și sper că va găsi un public, astfel încât să se facă mai multe filme ca acesta. 



Brett McCracken, The Gospel Coalition



Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close