You did not follow anybody yet.
Mitul #1: Căsătoria te va scăpa de păcat
Majoritatea problemelor pe care le întâmpinăm nu apar intenționat. Soțul sau soția nu ți-a făcut intenționat viața mai grea. Deși, în momentele de mânie, se întâmplă și acest lucru. Cel mai adesea, însă, ceea ce se întâmplă într-o căsnicie este din cauză că viața este afectată de păcat, slăbiciune și eșec, atât al nostru, cât și al persoanei cu care trăim. Uneori vei fi egoist, iar altădată vei vorbi nerespectuos. Vor fi momente de gelozie, amărăciune și conflict. Nu vei putea să eviți astfel de momente, deoarece ești un păcătos care este căsătorit cu o altă ființă păcătoasă.
Când urechile tale aud și ochii tăi văd păcatul, slăbiciunea și eșecul soțului sau soției tale, nu este întâmplător sau din cauza spiritului tău critic, ci este din cauza harului. Dumnezeu îți iubește partenerul și este determinat să îl transforme prin harul Său și te-a ales pe tine ca să fii unealta de care se folosește.
Mitul #2: Căsnicia îți va îndeplini așteptările
Fiecare căsnicie devine ceva ce soții nu au prevăzut. Vei fi nevoit să înfrunți lucruri pe care nu le planificai. În fiecare căsnicie, păcatul și starea decăzută a lumii complică ceea ce ar fi trebuit să fie simplu. Fie dragostea pasională se va transforma într-o dragoste matură și puternică, fie egoismul dat de păcat va reduce căsnicia la o stare de relaxare relațională.
Mitul #3: Este ușor să fii într-o relație cu cineva pe care-l iubești
Este nevoie de efort pentru a-ți păsa de cineva, necesită efort să fii atent cu celălalt și necesită efort să te gândești constant la celălalt. Pregătește-te, pentru că vei fi rănit. Toți ne dorim ca celălalt să facă toată munca grea, iar viața noastră să fie ușoară și plăcută. Nu dorim să fim noi cei care se jertfesc.
Lenea este un păcat centrat pe sine care ne face să fim pasivi în căsnicie. Ne dorim ca lucrurile bune, care apar după zidirea zilnică a cărămizilor de atenție, respect, efort și vorbe bune să vină fără a ne osteni pentru aceasta. Suntem mai atenți la ceea ce nu reușește celălalt să facă decât suntem la a ne onora angajamentul de a face tot ce este necesar pentru ca căsnicia noastră să fie ceea ce a intenționat Dumnezeu. O căsnicie reușită nu este un dar misterios, ci un set de angajamente care formează un stil de viață.
Mitul #4: Iertarea este o tranzacție făcută pe orizontală
Trebuie să înțelegem că iertarea este un angajament pe verticală urmat de o tranzacție pe orizontală. Ambele aspecte ale iertării sunt esentiale în ordinea prezentată.
Când soțul sau soția ți-a greșit cu fapta sau vorba, felul cum reacționezi trebuie să fie modelat de angajamentul tău înaintea lui Dumnezeu. Iertarea începe când Îi dai lui Dumnezeu ofensa adusă ție. Asta nu înseamnă că treci cu vederea greșeală sau că numești răul bine, ci înseamnă că nu porți cu tine greșeala celuilalt (amărăciune) și că nu îl tratezi pe celălalt prin prisma greșelii sale (judecată). Te încredințezi harului și dreptății lui Dumnezeu, dorind să biruiești răul prin bine (vezi principiile trasate de Pavel în Romani 12:9-21). Îți dorești să arăți harul care ți-a fost arătat și ție. Nu îi iei locul lui Dumnezeu pentru a hotărî pedeapsa pentru greșelile lui sau ei.
Mitul #5: Intimitatea fizică este motorul unei relații bune
Căsnicia necesită investiții pe termen lung, precum grădinăritul. Nu există scurtături. Când treci pe lângă o casă care are o sumedenie de flori, de toate felurile și culorile, știi că nu au crescut de la sine peste noapte. Cineva a muncit din greu, cineva s-a ostenit: a curățat pământul, a pus semințele, le-a udat regulat și a smuls buruienile.
Sexul nu este combustibilul unei relații bune, ci roada acesteia. Calitatea și caracterul relației dintre soți se va transmite și în actul sexual. Păcătoșii (dintre care și noi facem parte, în caz că ai uitat) își aduc păcatele în căsnicie. Cu toții suntem “plini de buruieni” și avem nevoie ca acestea să fie smulse, pentru ca florile dragostei și harului să crească.
Paul David Tripp, Crossway
Sursa foto: Genessa Panainte on Unsplash
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează