Read it Later
You did not follow anybody yet.

Î: Care este scopul căsătoriei?

R: Căsătoria este pentru sprijin reciproc, tovărășie, perpetuarea rasei umane și promovarea purității sexuale. Scriptura subliniază faptul că Dumnezeu a lăsat căsnicia ca singurul context pentru activitate și puritate sexuală.

Timp de secole, chiar milenii, faptul că bărbatul și femeia au fost făcuți să fie tovarăși nu a făcut parte din fișa postului căsătoriei. Însă, deși Adam și Eva au fost chemați să lucreze împreună în lumea aceasta, într-un mod fundamental au fost chemați să fie împreună.

Pentru creștini, căsătoria contribuie la creșterea bisericii, la oferirea unui context în care copiii să fie crescuți în credința creștină și la evidențierea relației dintre Cristos și biserică (Efeseni 5). În toate acestea, căsătoria înseamnă mai multă dăruire decât primire.

Î: Cine ar trebui să spele vasele?

R: “La începutul căsătoriei noastre, eram fericit(ă) să fac totul pentru celălalt. Acum, că luna de miere s-a terminat, îmi doresc un plan mai sustenabil pentru împărțirea sarcinilor. Ce reprezintă un mod de distribuire bun și corect?”

Corect nu înseamnă neapărat “egal” și nu există reguli stricte. Tu poți să gătești și celălalt să spele vasele. Sau invers. Unul poate face cumpărăturile, iar celălalt să plătească facturile. Împărțirea sarcinilor în mod înțelept este în general o problemă care ține de administrarea talentelor fiecăruia și părțile de înțelegerea contextului cultural al fiecăruia și cât de tare îți dorești să ieși în evidență. Lucrează conform preferințelor și punctelor tale forte, crezând că Dumnezeu îți poate da abilități noi și că anumite sarcini trebuie făcute, indiferent că-ți plac sau nu.

Un consilier biblic mi-a dat un sfat: în general, organizați-vă să lucrați în același timp amândoi și să vă odihniți în același timp. Dacă soția ta face curățenie în casă, este un timp potrivit pentru a tunde iarba în curte mai degrabă decât să citești o carte, asta dacă nu ești alergic la iarbă. În cazul acesta, ai putea să repari bicicleta, să împături hainele, să plătești facturile sau să faci altceva care nu te face să strănuți. Ideea este sa va încurajați reciproc lucrând și odihnindu-vă în același timp. Acest lucru nu poate fi implementat în toate căsniciile, însă îi ajută pe majoritatea. Nu te gândi prea mult la cantitatea de efort depusă de fiecare. Sunteți parte ale aceleiași echipe, fiecare străduindu-se să facă cât mai mult pentru familia voastră. Uneori, unul dintre voi va face mai multe din diferite motive, iar lucrul acesta e în regulă.

Î: Cum putem avea o relație bună cu socrii noștri?

R: Oricât de ciudat ar părea, cuplurile căsătorite nu trebuie să se supună părinților lor (Exod 20:12). Supunerea ar însemna să nu-și lase tatăl și mama (Geneza 2:24). Supunerea față de părinți după căsătorie înseamnă a trece cu vederea faptul că ceva nou este înfăptuit într-o căsătorie, inclusiv un nou cap al unei noi familii.

Acestea fiind spuse, respectul trebuie să continue. Cinstirea părinților nu este numai pentru copii. Este și pentru adulți. Îți amintești respectul acordat părinților celuilalt atunci când erați în perioada de curtare? Conversațiile din perioada în care îți doreai ca viitorii socrii să te placă? Bunele maniere pe care le afișai deoarece îți doreai ca potențialul partener să creadă că îți respecți părinții? Toate acestea nu trebuie întrerupte deoarece sunt incomode sau deoarece căsătoria este stabilită. Oricare ar fi motivațiile care au determinat comportamentul frumos care caracterizează adesea relațiile familiale în perioada logodnei, toate duc în direcția bună, chiar dacă motivațiile trebuie să fie recalibrate.

Cum arată respectul va varia în detalii, însă generalitățile vor rămâne la fel. Îi vorbim de bine în public, le păzim reputația cât de bine putem. Vom lua în considerare sfatul lor, chiar dacă vom decide să nu-l urmăm. Vom persevera în comunicarea cu ei si vom încerca să credem în bunele lor intenții, chiar și în relațiile dificile, deoarece Dumnezeu, în providența Lui, ne-a adus și pe unii și pe alții împreună.

Cât de realizabil este acest lucru depinde într-o măsură de istoria familiei tale. Dacă un părinte a fost abuziv, vei tinde să fii mai protector decât comunicativ. Dacă în familia ta au fost probleme financiare și dependențe de jocuri de noroc, nu-ți consulta membri familiei pentru sfaturi financiare.

Datorită dorinței noastre de a ne cinsti părinții, vom încerca să ne rugăm pentru vizita care urmează să le-o facem. Din cauză că îi respectăm, vom discuta direct problemele în loc să le transmitem prin intermediul partenerului nostru. Ne așteptăm ca părinții și socrii să facă același lucru.

Felul în care ne tratăm părinții în timpul căsniciei noastre, de la întrebările complicate ale începutului relației noastre la grija pe care le-o vom purta la sfârșitul vieții lor, este o parte importantă a mărturiei noastre de creștini. Ajutându-ne reciproc să ne iubim și cinstim părinții, când ne despărțim și plecăm din casa lor, mai degrabă decât să ne plângem și să bombănim, face parte din ceea ce înseamnă o căsnicie după voia lui Dumnezeu. Și dacă lucrul acesta nu s-a întâmplat până acum în viața noastră, dacă nu ne-am ajutat partenerul sau copiii să ne onoreze părinții, putem să ne pocăim și să începem o nouă filă. Sau putem să ne mărturisim păcatul și să le onorăm amintirea.a

Chad Van Dixhoorn, Emily Van Dixhoorn – Crossway
Sursa foto: Photo by Andres Molina on Unsplash 
Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close