Read it Later
You did not follow anybody yet.

Caută pe Google primele patru cuvinte din Psalmul 46:10 și vei găsi sute de obiecte creștine. Poți cumpăra obiecte de artă de perete, căni, magneți, perne și prosoape de mână care îți amintesc ție și alor tăi să „Să vă opriți și să cunoașteți”. Unii oameni vor cunoaște și restul versetului: „că Eu sunt Dumnezeu”. Mai puțini vor cunoaște referința.

 

Dar ce înseamnă aceste cuvinte? Smulse din contextul lor, ele sunt suficient de elastice pentru a însemna orice vrem noi.

 

Rareori suntem liniștiți în timpul sărbătorilor. Acestea sunt zilele de decembrie în care se cumpără cadouri, se fac datorii, se călătorește în familie, se fac prăjituri și se participă la petreceri. De ce avem nevoie? Pentru a „fi liniștiți și a cunoaște”, avem nevoie de un colț de liniște, de o ceașcă de cafea, de o Biblie deschisă și de dovezi fotografice pentru social media.

 

Dar dacă nu asta înseamnă versetul?

 

Psalmul 46 începe cu mărturisirea reconfortantă că „Dumnezeu este adăpostul şi sprijinul nostru, un ajutor care nu lipseşte niciodată în nevoi” (v. 1). Deși tentat să se încreadă în propriile noastre puteri, poporul lui Dumnezeu trebuie să se încreadă doar în Dumnezeu. El este suveran peste națiunile tumultoase, ridicându-le și punându-le la pământ pentru scopurile Sale. Armatele câștigă sau pierd prin voința Sa decretată. El nu poate fi întârziat, distras, negat sau distrus.

 

Acesta este contextul. În versetul 10, este rândul lui Dumnezeu să vorbească: „Opriţi-vă, şi să ştiţi că Eu sunt Dumnezeu: Eu stăpânesc peste neamuri, Eu stăpânesc pe pământ”.

 

Nu vă mai certați. Nu vă mai plângeți. Aceasta este o chemare la predare necondiționată. Este adresată poporului lui Dumnezeu? Dacă da, este o chemare la pocăință, nu doar o invitație de a lua o pauză de la agitația sărbătorilor. Dar este, de asemenea, un avertisment pentru popoare. Vestea proastă: voi nu-L cunoașteți pe Dumnezeu, așa că împotriviți-vă și fiți ruinați. Vestea bună: Îl puteți cunoaște pe Dumnezeu, așa că predați-vă și fiți salvați. Doar atunci „popoarele se vor bucura” (Ps. 67:4), deoarece Dumnezeu este înălțat printre ele (46:10). Cu alte cuvinte, Psalmul 46 este un text de misiune.

 

Evanghelia va porni de la Ierusalim, va ateriza printre popoare și va determina mulțimile să se întoarcă de la idoli la singurul Dumnezeu adevărat. Reprezentanți ai fiecărui popor vor sta în fața lui Hristos înviat și îl vor lăuda pentru mântuirea lor (Apoc. 7:9). Succesul demersului misionar este garantat. „Cititorule”, scria Charles Spurgeon despre Psalmul 46:10, „perspectivele misiunilor sunt strălucitoare – la fel de strălucitoare ca și promisiunile lui Dumnezeu”.

 

Cum arată, așadar, să „te oprești și să cunoști” în acest sezon de sărbători? Iată patru sugestii practice.

 

  1. Studiază statisticile.

Când s-a născut Iisus, se estimează că între 170 și 200 de milioane de oameni populau planeta noastră. În acest Crăciun, pentru prima dată în istorie, populația lumii depășește 8 miliarde de oameni. Dintre aceștia,

32% se identifică drept creștini;

42% au auzit, sau ar putea auzi, Evanghelia – dar nu au răspuns;

26% nu au auzit și nu au practic nicio expunere la Evanghelie.

Organizații precum Joshua Project și Operation World oferă o multitudine de informații și cereri de rugăciune specifice pentru națiuni, făcându-ne conștienți de faptul că există astăzi pe pământ mai mulți oameni care nu Îl cunosc pe Isus „decât în orice alt moment din istorie”.

 

  1. Lucrează pentru unitate în biserica ta.

Pandemiile și politica sunt terenul de joacă al răului, divizând bisericile și distrăgându-le de la misiunea lor de a-L înălța pe Hristos printre popoare. Între timp, 183.671 de oameni mor în fiecare zi – 47.754 dintre ei pier fără să întâlnească vreodată un creștin sau să audă Evanghelia. Sentimentul nostru de urgență crește odată cu conștientizarea faptului că, în Isus, Dumnezeu nu a oferit cea mai bună cale de a fi salvat, ci singura cale de a fi salvat.

 

Avem treabă de făcut și o lume la care să ajungem. Cu cât împărtășim mai mult grija lui Dumnezeu pentru națiuni, cu atât mai puțin ne certăm pe tema doctrinelor mai puțin importanate și a problemelor din lumea întâi. Devino un aducător de pace în biserica ta locală pentru gloria lui Dumnezeu și pentru binele sltor popoare.

 

  1. Ai grijă de misionarii bisericii tale.

Citește-le scrisorile de rugăciune și roagă-te pentru ei – și apoi spune-le că te-ai rugat pentru ei. Trimiteți pachete umplute cu lucruri pe care nu le pot obține acolo unde locuiesc. (Nu uita să îi întrebi ce și-ar dori și ce opțiune de expediere este cea mai potrivită pentru locația lor). Sprijină-i financiar pentru ca ei să aibă cu un lucru mai puțin de care să se îngrijoreze. Dacă este cazul, vizitează-i pe teren. Lasă-i să meargă mâine la muncă știind că sunt iubiți și nu uitați.

 

  1. Fă din „A Mighty Fortress” un cântec de Crăciun.

Psalmul 46 l-a inspirat pe Martin Luther să scrie celebrul său imn. Înconjurat de dușmani care doreau să-l ucidă, el s-a hotărât să păzească Evanghelia dată națiunilor. Citește Psalmul 46, apoi citește versurile imnului lui Luther. Zăbovește asupra lui „Domnul Savaot” – Domnul oștirilor, comandantul suprem al armatelor de îngeri.

 

Legiuni de îngeri sunt gata să-L slujească – de la leagăn, la cruce și până la coroană. În acea primă noapte de Crăciun, o mulțime a acestor mesageri înfricoșători au adus vestea cea bună: „Slavă lui Dumnezeu în înălţimi şi pace pe pământ” (Luca 2:14). În timp ce Isus anticipa agonia crucii făcătoare de pace, un înger era acolo „întărindu-L” (Luca 22:43). Prințul Păcii se va întoarce „cu îngerii Lui puternici” (2 Tes. 1:7). Într-o zi, sute de milioane din aceste oștiri cerești vor declara, în compania oamenilor cumpărați cu sânge din toate națiunile: „Vrednic este Mielul, Care a fost înjunghiat” (Apoc. 5:12).

 

Pruncul din Betleem este Domnul oștirilor. El trebuie să câștige bătălia. El va face să înceteze toate războaiele. El va fi înălțat printre națiuni. Oprește-te și cunoaște.

 

Un text de Steve Bateman pentru The Gospel Coalition

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close