Read it Later
You did not follow anybody yet.

Mitul nr. 3: Capitalismul se referă la capital

 

Termenul „capitalism” a fost inventat de Marx ca un termen peiorativ la adresa economiilor de piață. Termenul a rămas și a dus la o anumită confuzie cu privire la motivul pentru care piețele funcționează de fapt. După cum a observat istoricul economic Deidre McCloskey, oamenii au încercat din toate timpurile să acumuleze capital (pământ, resurse și bani). Dar aceste încercări colective nu au condus la tipul de creștere economică la nivelul întregii societăți pe care am văzut-o începând cu anul 1800.

 

Fundamentul care stă la baza capitalismului este libertatea umană. Așa cum a recunoscut Adam Smith, atunci când indivizilor li se permite să își urmărească interesul propriu prin intermediul piețelor, aceștia sunt uimitor de buni în a găsi modalități de a se îmbunătăți nu numai pe ei înșiși, ci și societatea.

 

La fel de important, după cum a explicat economistul Joseph Schumpeter, din această libertate rezultă un proces continuu de îmbunătățire – ceea ce el a numit „distrugere creatoare”. Această inovație constantă – descoperirea și introducerea pe piață a unor noi produse și servicii, găsirea unor modalități de îmbunătățire a produselor și serviciilor existente și găsirea unor modalități mai eficiente de creare a acestor produse și servicii – este cea care conduce cu adevărat la creșterea economică și la creșterea nivelului de trai.

 

Adevărul este că, deși acumularea de capital este o caracteristică a unei economii de piață, cu siguranță nu este exclusivă pentru aceasta. Libertatea individuală și inovația care decurg din aceasta sunt cele care acționează motorul capitalismului.

 

Mitul nr. 4: Capitalismul creează „învingători” și „învinși”

 

Deși este adevărat că unele persoane și firme reușesc, în timp ce altele nu reușesc în capitalism, nici acest lucru nu este o caracteristică exclusivă a piețelor. Toate sistemele economice au unele persoane care reușesc și altele care eșuează într-o formă sau alta.

 

Cu toate acestea, capitalismul este diferit în această privință în două moduri importante. În primul rând, capitalismul crește numărul de „câștigători”. Spre deosebire de alte sisteme, capitalismul reduce barierele de intrare în activitatea de piață pentru un număr mai mare de indivizi. Concurența rezultată oferă oportunități mai mari de succes decât în orice alt sistem.

 

În al doilea rând, pe termen lung, societatea în ansamblul său beneficiază ca urmare a piețelor. Acest lucru se datorează faptului că piețele, după cum s-a menționat mai sus, aduc mai multe bunuri și servicii la îndemâna unui număr mai mare de persoane decât orice alt sistem.

 

Piețele produc, de asemenea, produse și servicii care ne îmbunătățesc viața în moduri la care strămoșii noștri nu ar fi putut visa niciodată. Gândiți-vă doar la toate lucrurile care există astăzi și care nu existau în urmă cu doar treizeci de ani. În prezent, chiar și cei mai săraci americani moderni au la dispoziție mai multe bunuri și servicii decât aveau regii și reginele în urmă cu doar două sute de ani.

 

Așadar, deși firmele individuale pot da faliment, iar indivizii pot să nu câștige o mare avere, adevărul este că, pe termen lung, câștigăm cu toții prin faptul că ne bucurăm de standarde de viață mai bune decât generațiile anterioare.

 

Este important ca oamenii să fie învățați elementele de bază ale sistemului economic care le-a permis să experimenteze „avuția universală” a lui Adam Smith. Fără aceste cunoștințe de bază, ei sunt ușor de convins să creadă miturile pe care le-am menționat și să voteze pentru politicieni și politici care, în cele din urmă, vor submina chiar sistemul care le-a făcut viața semnificativ mai bună decât cea a strămoșilor lor, precum și mai bună decât a majorității contemporanilor lor din întreaga lume.

 

Un text de James Davenport pentru FEE

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close