Read it Later
You did not follow anybody yet.
1. Am fost creați bărbat și femeie conform voii lui Dumnezeu
Potrivit creației prezentate în Geneza, Dumnezeu a creat omenirea împărțită în bărbați și femei (Geneza 1:26-28). Masculinitatea și feminitatea sunt atribuite creațional, nu contractual. Sunt instituite prin voință divină, nu definite social. Astfel, identitatea sexuală nu poate fi renegociată la fel ca un contract sau reprogramată ca o întâlnire. Suntem creați de Dumnezeu și suntem făpturile Lui.
2. Am fost creați bărbat și femeie după chipul și asemănarea lui Dumnezeu
Designul binar al genurilor umane reflectă, într-un mod misterios, natura lui Dumnezeu. Bărbatul și femeia sunt unici și complementari, nu identici. Această complementaritate reflectă o fațetă a naturii lui Dumnezeu. Dumnezeu, de asemenea, prezintă unitate în diversitate (trei într-Unul, având aceeași valoare a persoanei, însă cu un rol distinct). Această unitate în diversitate este reflectată în căsnicie, când doi oameni devin un singur trup (Geneza 2:24-25).
3. Bărbatul a fost primul creat și i-a fost dată responsabilitatea conducerii
Scripturile ne învață că bărbatul a fost modelat de Dumnezeu și a fost responsabilizat cu rolul de conducător în familie, iar mai apoi a fost creată femeia, din bărbat (Geneza 2:5-9) și pentru bărbat (Geneza 2:18-20). Bărbatul va supune pământul și a primit numele de Adam, nume care va servi, generic, întregii rase umane. Dumnezeu îl cheamă pe Adam când a căzut în păcat și îl face responsabil pentru aceasta.
4. Bărbatul și femeia sunt parteneri în a stăpâni creația lui Dumnezeu
Bărbatul și femeia sunt mandatați de Dumnezeu pentru a se înmulți, umple și supune pământul. Dumnezeu îi creează pe cei doi ca parteneri; acest parteneriat presupune ca bărbatul să conducă și femeia să îl sprijine, asigurându-se că lucrează în tandem, complementar. Bărbații trebuie să conducă după modelul biblic al lui Cristos, fără a domina și trebuie să încurajeze participarea femeii, în limitele scripturale.
5. Cine suntem, ca bărbat sau femeie, definește centrul existenței noastre, nu doar periferia acesteia
Fiind creați bărbați sau femei, suntem soți sau soții, tați sau mame, fii sau fiice, frați sau surori. Astfel, felul în care ne trăim viața este prin și în cadrul identității sexuale create de Dumnezeu. Aceste identități ne influențează cine suntem ca persoană, ca membru al familiei sau al bisericii, ca cetățean.
6. Căderea în păcat a corupt și a adus confuzie asupra identității noastre de bărbat sau femeie
Bărbații și femeile au fost meniți să trăiască această diversitate sexuală în unitate. Căderea în păcat a distrus unitatea; dominația masculină sau feminină este una din extremele rezultate din relațiile defectuoase dintre sexe. Doar cei mântuiți pot spera să trăiască după planul inițial al lui Dumnezeu. Problema este păcatul, nu un design greșit al sexualității sau denaturarea originalului perfect. Chiar și în starea ei de păcătoșenie, omenirea încă poartă amprenta designului divin.
7. Planul lui Dumnezeu este cel mai bun
Planul lui Dumnezeu de a împărți omenirea în bărbați și femei nu poate fi îmbunătățit! Căile lui Dumnezeu sunt mult mai bune decât ale noastre. Planul lui Dumnezeu pentru bărbat și femeie, exprimat prin bărbatul conducător și parteneriatul bărbat-femeie, este o expresie a frumuseții, înțelepciunii și bunătății Sale. Prin credință și numai prin credință putem să implementăm planul lui Dumnezeu – individual și unii față de alții.
8. Învățăturile biblice asupra planului lui Dumnezeu pentru bărbați și femei sunt consecvente, coerente și universal valabile
Din Geneza până la Apocalipsa, Biblia descrie ce înseamnă să fii bărbat sau femeie. Tiparul dualist al conducerii masculine și parteneriatului feminin este întipărit în întreaga Scriptură: de la creație la cădere și la mântuirea prin Cristos, apoi la actul final al nunții lui Cristos cu Biserica.
9. Fiecare generație trebuie să trăiască și să explice modelul biblic al bărbatului și femeii generației următoare
Dumnezeu a lăsat ca bărbații să își conducă familiile, să fie mentori pentru fiii lor, arătându-le un exemplu de masculinitate după placul lui Dumnezeu, iar mamele să fie exemple pentru fiicele lor, arătându-le feminitatea care îl onorează pe Dumnezeu. Acest lucru se întâmplă în familia naturală, dar trebuie să fie practicat și în biserică (Tit 2), mai ales acolo unde structurile familiale sunt distruse. Cum ne pregătim copiii pentru a trăi în planul lui Dumnezeu pentru viața lor? Cum îi pregătesc bisericile noastre pe cei care nu au astfel de modele în familie?
10. Tendințele culturale actuale reflectă starea decăzută a omenirii și adânc înrădăcinata rebeliune împotriva Creatorului și planului Său pentru bărbați și femei
Căsătoriile între persoanele de același sex și transgenderismul sunt rezultatele respingerii Creatorului de către omenire (Romani 1). Rațiunea autonomă și libertară a omului își cere dreptul de a se defini pe sine, revoltându-se și opunându-se lui Dumnezeu. Din păcate, această rebeliune va determina destinul suprem al omului, dacă aceștia nu-L caută pe Cristos în vederea mântuirii. Credincioșii, prin har și credință, au privilegiul de a-L arăta pe Dumnezeu trăind o viață după planul Său, într-o lume care lâncezește în păcat.

Andreas J. Köstenberger și Margaret Elizabeth Köstenberger, Crossway

Sursa foto: Photo by Alexandra Gorn on Unsplash 

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close